Mesélt az egykori lakó

2019.03.03. 15:30

Az egykori fehérvári sebészorvos és az orosz híradósnő szerelmi története az Ady utcában

Tudják, milyen titkot őriz Fehérváron az Ady Endre utca 15. alatti neoreneszánsz épület? Az persze nem titok, hogy itt működik a Hírlap szerkesztősége hosszú évek óta. A titokra, amire utaltam, az Alba Regia című filmben derül fény, amiből megismerhető az egykori fehérvári sebészorvos és az orosz híradósnő története.

Borsányi Bea

Ma irodahelyiségek találhatók a régi polgári lakások helyén

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Elöljáróban szögezzük le, hogy ez a film is egy a háború utáni korszakban született, a hős felszabadító szovjet hadsereget dicsőítő propagandafilmek sorában. Ám érdekességét az adja, hogy a történetet maga az élet írta, és nem egy forgatókönyvíró agyában született meg. És mivel nem az amerikaiak forgatták, akik hajlamosak a sztori érdekében eltérni a valóságtól, így erős a valószínűsége, hogy minden úgy történt a filmben, ahogy a valóságban is. A főszereplője pedig egy fehérvári orvos és egy szovjet híradósnő, akiről ez persze csak később derül ki. Hogy a történet nagyon is igaz, azt Pete Andrásné is megerősítette, aki 1948 és 1972 között élt az Ady utcai házban.

A neoreneszánsz épület múltja

– Kétéves voltam, amikor a szüleimmel odaköltöztünk, számomra még ma is ez Fehérvár egyik legszebb épülete. A lépcsőháza olyan volt a korláttal keretezett lépcsőivel, mint egy kastély. Gyönyörű, hatalmas polgári lakások voltak benne, duplaszárnyú ajtókkal, nagy belmagasságokkal és akkora fürdőszobával, ami a mostani panellakásom kisebbik szobájának méreteit is meghaladta. A kétszobás lakásunk egyikében egy Mária Terézia korabeli csillár függött, és az ablak alatt állt a zongora, amelyen sokat játszottam. Édesapám kedvence a Fekete csillag a két szeme című szám volt. És mivel gyakran zongoráztam nyitott ablakok mellett, ezért előfordult, hogy megálltak és megtapsoltak az utcán sétálók. A földszinten laktunk, három ablakunk is az Ady Endre utcára nézett. A házban egyébként hat jómódú család élt – közöttük revizor, zongoratanár, vállalatigazgató –, illetve volt két cselédlakás is. A történet főszereplője, a Horányi vagy Hornyánszky – sajnos a nevét már elfelejtettem – nevű orvos az emeleten lakott – emlékezett vissza Pete Andrásné.

Pete Andrásné egykor az Ady Endre utcában, a történet eredeti helyszínén lakott
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tatyjana Szamojlova és Gábor Miklós

A háború vége felé, amikor Fehérvárnál megakadt a front, így hol az oroszok, hol a németek birtokolták a várost, a doktorhoz egy napon becsengetett egy végsőkig kimerült fiatal nő, aki azt állította magáról, hogy menekült. Az orvos beengedte, és a nő egy ideig a lakásában bujkált. Persze egymásba szerettek. A történetből, amiből most csak ennyit árulok el, 1961-ben film készült. De meséljen most Pete Andrásné arról, milyen emlékei vannak még ennek kapcsán:

– Valamikor 1958-ban vagy ’59-ben megjelent egy 8-10 fős szovjet díszküldöttség a házban, valamint a film két főszereplője, Tatyjana Szamojlova és Gábor Miklós. Apám tolmácsolt, aki orosz nagyapja révén tökéletesen beszélte a nyelvet. Akkor nézték meg a történet eredeti helyszínét, de az orvos persze már nem lakott ott. Kevesen tudják azt is, hogy Gábor Miklós 7 éves korától maga is Fehérváron élt, édesapja több mozit is üzemeltetett a háború előtt a városban – mesélte az idős hölgy, aki azt is elmondta, hogy az Alba Regia még a bemutató évében, 1961-ben ezüstérmet nyert a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon. A film nagy részét egyébként Fehérváron forgatták, az orvos lakását a Lépcső utcába álmodta újra a rendező. Természetesen a díszbemutatót is itt tartották a Köztársaság Moziban, amelyet fényes fogadás követett, és amelyen az akkor 15 éves Pete Andrásné is részt vett a családjával. Az orvos történetét – mivel ő csak 1946-ban született – a szüleitől hallotta, akkor, amikor a szereplők a forgatás előtt a házukban jártak. Pete Andrásné és családja – akkor már volt egy 2 éves kisfia – 1972-ben költözött el az Ady Endre utcából, amikor az Állami Építőipari Vállalat irodaháznak vette át az épületet.

Ma irodahelyiségek találhatók a régi polgári lakások helyén
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Járjunk nyitott szemmel!

A lakásokat átépítették. A ma 73 éves Pete Andrásné azt mondja, azért kereste meg a történettel a szerkesztőséget, hogy a mai fiatalok is tudják, a városban rengeteg történet – persze nem csak háborús – kötődik az egyes utcákhoz, házakhoz, terekhez. Érdemes egy kicsit körbenézni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!