az év legszebbje

2020.12.28. 20:00

Rangos díj a Seuso II. bélyegnek

Két kategóriában is díjazták a spanyol fővárosban a Magyar Posta által kiadott Seuso II. bélyegblokkot, amelyet itthon az év legszebb bélyegének választottak.

Tóth Sándor

A Seuso II. bélyegblokk tovább növelte a magyar gyártású bélyegek hírnevét Fotó: Magyar Posta

A Fejér megyében az 1970-es évek közepén talált és az országból kicsempészett, majd 2014-ben és 2017-ben külföldről két részletben hazahozott késő római ezüstkészlet nemcsak az ókori ötvösművészet egyik legkiemelkedőbb alkotása, de többszörösen sikeres filatéliai rekorder is a díjak tekintetében.

A Pénzjegynyomdában készült, Magyar Posta által kibocsájtott Seuso II. bélyeg­blokk az Év legszebb bélyege közönségdíjat nyerte el még októberben. A hazai elismerést követően aztán a hetedik alkalommal Madridban megrendezett NexoFil 2020 bélyegszépségversenyen kétszer is díjazták: a világ Legjobb luxusbélyege kategóriában az első, míg a Legjobb vegyes nyomtatású bélyegek között a harmadik lett.

Az előző években a Királyi Pénzverde aulájában rendezett díjátadó gála most a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendkívüli intézkedések miatt elmaradt, de ettől függetlenül a madridi díjak a magyar gyártású bélyegeknek és a tervezőnek is nagy elismerést jelentenek.

A Seuso II. bélyegblokk tovább növelte a magyar gyártású bélyegek hírnevét Fotó: Magyar Posta

A Seuso II. bélyegblokkot tervező Benedek Imre grafikusművész örömmel fogadta a spanyolországi díjazást. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartja a hazai elismerést, amelynek a következőként adott hangot: „Idén ismét elnyertem az Év Legszebb Bélyege közönségdíjat, a Seuso II. bélyegblokkommal. Hál’ Istennek ez már a negyedik ilyen alkalom! Ez a díj mindig különösen fontos és megtisztelő számomra, mert tevékenységünk a publikumnak szól, s ha a közönségnek ez a legszebb bélyeg, akkor az a legnagyobb elismerés számomra.”

Benedek Imre előző, A Seuso-kincsek hazahozatala című bélyegblokkja szintén bővelkedett elismerésben. Amellett, hogy a gyűjtők 2014 legszebb bélyegének választották, Magyar Termék Nagydíjat is kapott, második helyet érdemelt ki a bécsi WIPA Grand Prix bélyegszépség­ver­senyen és a Best Print Hungary versenyen a Különleges kivitelű kiadványok kategóriában ezüst minősítésben részesült.

Mindkét bélyegblokk alkalmi kiadványként jelent meg, kötődve a Seuso-kincs hét-hét tárgyának külön tételben történt visszakerüléséhez, miután a magyar állam kompenzációs díj ellenében megváltotta őket. A képi megjelenítés mellett sok különlegességgel rendelkező bélyegeknél – diffrakciós fólia, dombornyomás és UV-nyomat kombinálása – tervezőjük elsősorban arra törekedett, hogy az ezüsttárgyak szépségét kihangsúlyozza. Való­színűleg ez is a páratlan, a bélyegvilágban is ritkának számító sikersorozat titka.

Az ókori lakomák fényét és gazdagságát, valamint a korszak tárgyi művészetének magas színvonalát idéző reprezentatív kivitelű Seuso-bélyegblokkok a hazai és külföldi gyűjtők figyelmét egyaránt felkeltették. Az irántuk való érdeklődést növeli, hogy viszonylag ritkák az ilyen szinten nyomott, a nyomdatechnikai megoldások kombinációjával megjelenő, műkincseket ábrázoló bélyegblokkok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!