A prózaírás és szakácsmesterség titkos rokonszakmák

2018.06.21. 20:00

Ne érezzék munkának a gyerekek az olvasást!

M. Kácsor Zoltán a Garázs bagázs és a Zabaszauruszok mesekönyv-sorozatok szerzője. Előbbi történetek leginkább ovisoknak szólnak, de szerintünk minden munkagép fanatikus vidor derűvel olvassa őket.

Majer Tamás

Sok ifjonc dedikáltatta is dínós könyvét a szerzővel

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A mókás dínók kalandjairól szóló másik sorozatot kisiskolásoknak írja. Eddigi részei: Utazás dínomdánomba, Sárkánytörvény. Épp készül a harmadik kötet.

M. Kácsor Zoltán – a tréfa szerint nevében az M a mese szó rövidítése – gyermekfoglalkozásokat is tart ovisoknak és alsósoknak. Úgy tapasztalja, háromtól tíz éves korig történetimádók a lurkók, s amikor megtanulnak olvasni, nem hagyják veszendőbe menni a tudásukat, falják a betűket.

– Nagyon leköti a gyerekeket a mese. Amikor megkérdezem őket, hogy szeretnek-e olvasni, 90 százalékuk fölteszi a kezét – adta hírül Zoltán, aki arra is utalt, talán az lehet később a baj, hogy elviszi a képernyő a gyerekeket. Könnyebb csak azt nézni, mint fejben megdolgozni egy történettel, képzelettel dúsítani az írott szavakat.

Sok ifjonc dedikáltatta is dínós könyvét a szerzővel
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Az olvasás kicsit munka is. Az írónak az a dolga, hogy olyan jót írjon, hogy az olvasó észre se vegye ezt a munkát. Letehetetlen könyvek írására törekszem – vallotta.

A picikkel való foglalkozáson – ezeken sok rajongója akad a kukásautóknak – rendre szót vált a szelektív hulladékgyűjtésről is. Képzeljük el, ha ovis csemeténk kér meg arra, hogy a ceruzaelemet és párizsi zsírpapírját külön gyűjtsük, aligha mondunk nemet! Zoltán a meseolvasás után mindig arra kéri a gyerkőcöket, játsszanak el egy mesehős markológépet vagy éppen egy turbó versenyautót. Berregő siker!

A kisiskolásoknak Zoltán az írói mesterségről tesz fel kérdéseket, így egymástól is tanulnak a srácok. A vakáció kitörése előtt a Szent Imre Általános Iskola diákjainak tartott óráját magunk egy villáskulcslyukon keresztül lestük meg a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Ott hallottuk, hogy egy jó történetet ugyanúgy hozzávalókból rak össze az író, ahogyan alapanyagokból készít finom eledelt a szakács. Az egyik üstben, a másik fejben kotyvaszt. A gyerekek megtudhatták, főszereplő, cselekmény, bonyodalom és humor is kell egy jó mesébe, regénybe. Titok nélkül pedig egyenesen nem is lehet történetet alkotni. Olyan az, mint főzésnek az istenadta tűz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!