kérdések és válaszok a katolikus papi létről

2018.09.16. 07:00

Járhat-e egy pap élményfürdőbe?

A címben föltett kérdés is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyre a fehérvári Katolikus Társadalmi Napok keretében került sor.

Bokros Judit

Tornyai Gábor (balra) és Mórocz Tamás hitelesen beszélt papság

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A sokszínű, háromnapos rendezvény egyik helyszínén, a Magyar Katolikus Rádió sátrában a Fehérváron szolgáló Tornyai Gábor és a Bodajkon, valamint a megye több településén feladatokat ellátó Mórocz Tamás atya mesélt a papi hivatás velejáróiról.

A beszélgetés moderátorai a Ciszterci Szent István Gimnázium iskolarádiót készítő diákjai, Csüri Fanni Noa és Tóth Kristóf voltak, akik hol fiatalságukhoz illő, üdítően könnyed, hol nagyon is komoly kérdéseket tettek föl az atyáknak.

Csak úgy sorjáztak az ifjak kérdései

Járhat-e egy pap élményfürdőbe? Sportolhat-e? Lottózhat-e? Lehet-e ambiciózus? A cölibátuson kívül még milyen lemondást kell vállalnia? Feloldozhatja-e magát? Kifejtheti-e a véleményét a politikát illetően? Csak úgy sorjáztak a hasonló kérdések, a vendégek pedig tőlük telhetően igyekeztek kielégítő válaszokat adni.

Az élményfürdőzést illetően például megtudhattuk: nem kell maguktól megtagadniuk, viszont paphoz méltón kell ott is viselkedniük. S ugyanez vonatkozik arra a helyzetre, ha társaságban fogyasztanak alkoholt – ez sem tiltott, azonban mértékkel érdemes bánniuk az itallal, és ilyenkor sem tehetik félre papi mivoltukat.

A sportolás kapcsán Tornyai Gábor korábbi konditermi élményeket említett, mostanság pedig a harcművészetet műveli időnként. Mórocz Tamásnak a teke jelentett maradandó élményt, azóta szívesen kapcsolódik ki hasonló elfoglaltság közepette. Fontosnak is tartja a sportolást.

A lottózásról, dohányzásról elhangzott: már a papi szemináriumban is volt szó róla. Nagyon fontos, hogy az ember a saját lelkiismeretének feleljen meg – fogalmazott Mórocz Tamás, s hozzátette: ő nem mer lottózni, mert ha véletlenül nyerne, nem tudna mit kezdeni annyi pénzzel. Persze, föl is lehetne ajánlani…

Tornyai Gábor (balra) és Mórocz Tamás hitelesen beszélt papság
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A cölibátus és a házasság sokban hasonló: lemondással járnak

Gábor atya véleménye szerint azt a kérdést kell feltenni magunknak: miért fontos a lottózás? Neki nem lényeges, mert úgy érzi, az életében minden megvan, ami számára fontos. Megelégszik azzal, amije van. A komolyabb témák felé kanyarodva természetesen fölmerült a papi nőtlenség kérdése. Gábor atya szerint ezt sem feltétlenül a lemondás felől kellene megközelíteni, hiszen a házasélet, a szülőség szintén számos lemondással jár. Ehhez képest ő például sokkal szabadabb, hiszen elsősorban saját magáért felelős. A cölibátust és a házasságot is több szempontból lehet nézni, így például onnan, hogy aki vállalja, az odaad, fölajánl valamit a másiknak. Mórocz Tamás egy idézettel utalt arra, hogy mindenki az Úr által adott terhet viseli. Ha egy papot meghívnak egy szolgálatra, akkor ugyanúgy oda kell adnia magát, ahogy az egy házasságban történik. Az ő életük sem könnyebb vagy nehezebb másokénál, csupán más.

Egy későbbi kérdés kapcsán elhangzott még az is: ha hivatalosan eltörölnék a cölibátust, az egészen új utakat nyitna, ám nem feltétlenül ezen múlik, hogy több lesz-e az elkötelezett pap.

A karrierizmus bűn is lehet

Lehet-e belőlük püspök, esetleg pápa? – kíváncsiskodtak a fiatalok a katolikus egyházon belüli karrierlehetőségek iránt. Gábor atya úgy fogalmazott: ő nagyon jól érzi magát plébánosként, nem vágyik ennél többre. Felelős egy közösségért, s ez éppen elég feladatot ad. Tamás atya úgy látja, hogy a karrierizmus nagy bűn lehet. Legalábbis akkor, ha valaki sosem elégedett a helyzetével, hanem mindig a másikhoz méri magát. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy jó a magasabb szintekre, pozíciókba lépni, mert azok óriási lelki teherrel járhatnak. Más viszont az, ha valakiben folyamatos belső fejlődési igény munkál, s az hajtja nagy célok, új feladatok felé. – Isten határozza meg, ki bírja el a nagyobb terhet – tette még hozzá Mórocz Tamás. A politikai vélemény kifejezése tekintetében Gábor atya azon az állásponton van: itt ugyancsak az a szabály érvényesül, hogy ő mindenhol pap. Tehát nyilvános fórumokon nem magánemberként nyilvánul meg, s nem is tartja szerencsésnek bármilyen vélemény kifejezését. Neki papként a krisztusi álláspontot kell képviselnie.

„Cinkos, aki néma”

Mórocz Tamás kifejtette: ő már nem tud hinni a semlegességben. Bár az is állásfoglalás, ha valaki nem szólal meg, mert így fejezi ki a véleményét. Több olyan emberrel tartja a kapcsolatot, akivel politikai témákban nem értenek egyet, mégis nagyon szeretnek beszélgetni. Tisztelik egymást, a másik álláspontját.

A beszélgetés során megtudhattuk még például, hogy pap nem oldozhatja föl saját magát, gyónásnál pedig az elégtétel kiszabására már nincs olyan szabály, mint korábban. S kiderült: mindkét atya szán arra időt, hogy feltöltődjön, kikapcsolódjon, hiszen a sok feladattal, lelki teherrel járó szolgálatot egyébként nehezen lehetne bírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!