"A nagy hajók sem létezhetnek kis mentőcsónakok nélkül"

2020.12.26. 14:00

Iskolaházak védőszárnyai alatt

Minden egyes drága gyermek Isten ajándéka, s nekünk az a feladatunk, hogy segítsük őket felnőni, kibontakozni – fogalmazta meg egyik beszélgetésünk alkalmával Böjte Csaba.

V. Varga József

Polgárdiban az idei karácsonyi vacsorát szűk körben, családias hangulatban költik el

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A nagy hajók sem létezhetnek kis mentőcsónakok nélkül; itt Polgárdiban és Székesfehérváron is, ha valaki vízbe szottyan-pottyan, az iskolaház a védőszárnyai alá veszi őket – tette hozzá Csaba testvér, amikor szót váltottunk.

Polgárdiban a Don Bosco Iskolaház a vírushelyzet miatt rövidített nyitvatartással működik. Jelenleg 17 gyermek jár hozzájuk, a legfiatalabb 4 éves, a legidősebb 18.

– Az adventi készülődés különösen fontos számunkra, így ez idén sem maradhat el. Mézeskalácssütéssel és a ház díszítésével töltjük a délutánokat, természetesen a tanulás után – mesélte Komlós Klaudia házvezető. – A gyerekek neveket húznak mindennap, és a kihúzott személlyel kell valami jót cselekedniük. Este a vacsoránál aztán megbeszéljük, hogy ki kit húzott, és mi volt a jó cselekedet.

A Mikulás idén rendhagyó módon, levél formájában köszöntötte a fruskákat és a legénykéket, de hatalmas volt az öröm így is. A lábbelik megteltek finomságokkal, virgács nem került senki cipőjébe.

Polgárdiban az idei karácsonyi vacsorát szűk körben, családias hangulatban költik el
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Karácsonyra minden évben műsorral készülünk, így köszönjük meg támogatóink egész éves segítségét – folytatta Klaudia. – Idén sajnos ez elmarad, nem tudunk velük együtt ünnepelni, de hálánkat egy képeslappal fejezzük ki a gyerekek fotóival, amit postán küldünk el mindenkinek. Állandó segítőink természetesen most is támogatnak bennünket, az adományokat nem személyesen hozzák, hanem futárszolgálattal küldik, a kapcsolatot telefonon és e-mailen tartjuk.

Angyalkáik is segítőkészek, így nem maradhat el az ajándékozás sem. A gyerekek által megírt kívánságokat elpostázták, és az angyalkák idén is meglepik a lurkókat ajándékokkal. Az idei karácsonyi vacsorát szűk körben, családias körülmények tartják.

A székesfehérvári Szent Imre Iskolaház novembertől újra digitális módba váltott. A járványügyi helyzetet figyelembe véve ezt találták a legbiztonságosabbnak. A főpróba, együtt az előadással, márciustól júniusig tartott, akkor felkészületlenül érte őket is a karantén-lét. Most jóval tudatosabban készültek az átállásra már szeptembertől.

– A nyári szünetben igyekeztünk minden lehetőséget megragadni, hogy az iskolaház gyermekeinek élményputtonyát feltöltsük, mert számítottunk az újbóli intézkedésekre. Voltunk együtt a Balatonon, és minden gyermek külön is eljutott nyaralni, kirándulni hosszabb időre. Ezekből a közös élményekből még most is töltekezünk – mondta el lapunknak Zsabka-Lelkes Petra házvezető-nevelő. – Sajnos a Mikulásnak és a karácsonyi angyaloknak idén nem tudunk személyesen köszönetet mondani, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnénk nagy várakozással a szent ünnepre.

Angyali, karácsonyi csomagokkal a székesfehérvári iskolaház lakói
Fotó: Zsabka Eszter

A kapcsolatot jelenleg online formában tartják. Minden este a házbéli vacsora időpontjában csoportos videóhívást indítanak. Ekkorra a gyerekek általában már elkészítik a házi feladatokat, megtanulják a tananyagot, de a nevelők és az önkéntesek a lányok, fiúk rendelkezésére állnak mindig, segíteni a tanulásban vagy éppen egy-egy beszélgetés erejéig.

– Állandó támogatóink idén sem felejtettek el bennünket. Hála nekik, a családjainknak rendszeresen élelmiszercsomagot állítunk össze, ami nagy segítség ebben a bizonytalan helyzetben – tette hozzá Petra. – Sok megkeresést kapunk az adományokkal kapcsolatban. Tárgyi adományt jelenleg csak célzott esetben tudunk fogadni, ha a családokban valamire szükség van (bútorok, eszközök, háztartási gépek), célirányosan odaszállítjuk. Ezúton is köszönjük a sok segítséget, támogatóink rugalmasságát. Áldott ünnepeket kívánunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!