Csepegtetés a paprikáknak, öntözőtüskék a paradicsomoknak

2019.05.16. 14:00

Horváth Ferenc és felesége nem hagyja kertjüket parlagon heverni

Nagyon szeretünk itthon lenni, mert itt jól érezzük magunkat. Bármerre nézünk, valami szépséget lehet látni. Lelki feltöltődést ad, hogy szép dolgokat láthatok magam körül, itt nincs gyomnövény vagy más rendellenesség. Talán még az immunrendszert is erősítik a kert felidézte pozitív gondolatok.

Majer Tamás

Ez a megfordítva kihelyezett, „csináld magad” módra hegesztett, lábakon álló nyolcvan literes bojler is az öntözést segíti

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fentieket Horváth Ferenc mondta nekünk, ülve feleségével közös házuk előtti gyönyörűséges, meghitt kertben a saját kézzel készített szaletli alatt, miután már megnéztük mind a paradicsom- és paprikapalántákat. Mindjárt szólunk róluk. Horváth Ferencnek már a szülei is foglalkoztak növénytermesztéssel. Ő maga már hét­éves korában krumplit ültetett, gondozott! Öreghegyi házukat 1984-ben építette feleségével. A kertet is művelni, szépíteni akarták. Ne maradjon parlagon! Számtalan virág, fa, zöldség, bokor, gyümölcs él velük. Sok madár is fészkel a kertben: verebek, kerti rozsdafarkúak, Ferenc szeretne fecskéket is idecsábítani. – Örülök nekik, mert besegítenek a növényvédelembe – mondta.

Ez a megfordítva kihelyezett, „csináld magad” módra hegesztett, lábakon álló nyolcvan literes bojler is az öntözést segíti
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kert 2012-ben, olvasói szavazatok alapján kapta meg lapunktól a Fejér megye legszebb kertje címet. Mint mondtuk, ezúttal főleg a paradicsomról és paprikáról, s azok furfangos öntözőberendezései­ről diskuráltunk Ferenccel. Előbb a paprikapalántákat vettük szemügyre.

– Itt csepegtetős öntözőberendezést használunk, ennek az a lényege, hogy a vizet közvetlenül a növény gyökeréhez juttatjuk vele, cseppek formájában hatékonyabb az öntözés – magyarázta Ferenc. – Nagyon-nagyon bevált, víztakarékos. Azonkívül nem képződik felesleges felszálló pára, nem betegszik meg a növény. A gyökérzónába ázik le a víz, ahol nagyon fontos, hogy nedvesség legyen – ecsetelte.

– Van egy ezer literes tartályunk az öntözéshez, amely föl van emelve olyan 60 centiméterre. A gravitáció következtében keletkezik a nyomás. Minél magasabbra emeljük a vizet, annál nagyobb nyomást kapunk alul. Ez a nyomás a főcsövön keresztül eljuttatja a vizet a szalagleágazásokba. A szalag perforálva van, 10 centiméterenként van rajta egy 6 milliméteres nyílás, ahonnan cseppenként jön ki a víz. Ez nagyon jó, mert azt a föld azonnal el tudja nyelni. Ha slaggal vagy öntözőkannával locsolunk, akkor szanaszét folyik a víz, feleslegesen elmegy, a gyökérzónába nem kerül le – részletezte tovább a paprika praktikus öntözési technikáját a gazda, aki szerint mintegy 80 százalékkal kevesebb vizet használnak fel öntözésre, amióta ezt a csepegtető rendszert üzemeltetik.

Ha az immunrendszere erős a növénynek, tehát jól táplált, jól kondicionált, akkor nem nagyon betegszik meg
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

A hatékony vízfelhasználás a gombás megbetegedések megelőzésében is segít

– Itt nem nagyon fordul elő gombás betegség! Ha az immunrendszere erős a növénynek, tehát jól táplált, jól kondicionált a növény, akkor nem nagyon betegszik meg. Ha napsütésben sok víz lenne a növény alatt, akkor az erős párolgás gombás betegségeket generálna. Ezt is kiküszöböljük ezzel az öntözési rendszerrel – ismertette.

– Ahol sűrűbben vannak a növények, ahol szinte összeérnek a föld alatt a gyökerek, ott érdemes használni a szalagos öntözőrendszert – tette hozzá Horváth Ferenc. Nála 35 centiméterre vannak egymástól a paprikák. – A paradicsomtövek 60 centire vannak egymástól. Ott egy másik öntözőrendszert alkalmaztam. Az is nagyon jól szuperál! Ott egy adott vízmennyiséget kiengedek a paradicsomok alá, s mindegyik másfél liter vizet kap naponta, persze amikor nincs csapadék. A paradicsom nagyon vízigényes növény. A paradicsomhoz az öntözőtüskés rendszert használom. A 47 tő paradicsom egyforma mennyiségű vizet kap. Ezt a módszert még annyira sem ismerik, mint a másikat – mondta Ferenc, miközben átballagtunk a kert utcafronti részének másik oldalára.

„Aki ezt elolvassa, és érdeklődik, annak szívesen segítek”

– Jönnek gyakran kíváncsi járókelők, azoknak szoktam elmagyarázni. Aki ezt a Hírlapban elolvassa, és érdeklődik, annak is szívesen segítek, bemutatom, hogyan kell megcsinálni – ajánlotta magát a gazda. – Akár már egy kis barkácstudással rendelkező ember is meg tudja ezt csinálni – biztatott a gazda, aki minden újítás után valami másik újításon agyal:

– Rendeltem olyan paradicsomot, amelynek egy kilogrammos lesz a termése. Brutus a neve. Csináltam már neki helyet. Kísérletképpen elültetem, meglátjuk, hogy milyen eredményesen lehet termelni, milyen íze van – mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!