Informatika

2019.03.23. 15:00

Gépelgetés helyett: szövegbevitel alternatív módon

Sokan azért nem szeretik az informatikát, mivel sokat kell gépelgetni. Bár informatikatanárként rá vagyok kényszerítve, de be kell vallanom, hogy sokszor én sem szeretem a billentyű­zeten való pötyögést. Ha nem muszáj, akkor szeretem elkerülni. Szerencsére erre mostanában egyre több lehetőség van. Szeretnék néhányat bemutatni ezek közül!

Tamás Ferenc, tanár, informatikus, mesterpedagógus

Számos lehetőség kínálkozik már a „szövegelésre”

Fotó: Pixabay.com

Honlapon való bevitel: www.onlinediktalas.hu: Google Chrome böngészővel lépjünk rá erre a honlapra, majd a középen lévő mikrofonra kattintva már kezdhetjük is a szövegbevitelt. A szövegbevitel igen kellemes és jó módja, bár érdemes artikuláltan és jól beszélni a mikrofonba. Sajnos a bevitel néha hibázik (pl. a szövegbevitel szó után külön írta a t betűt), valamint nem képes központozásra, de alapvetően jó lehetőség. Ha készen vagyunk a beszéddel, akkor kijelölhetjük a szöveget, majd sima másolással átvihetjük egy másik alkalmazásba, vagy azonnal elküldhetjük az alapértelmezett e-mail alkalmazással is. Még egy hátrány van: szakszöveget, illetve szlenget sajnos nem ismer fel, így matematikai vagy fizikai szövegeknél marad a jó öreg gépelés.

Szintén a Google Chrome böngészőben rálépünk a jól ismert www.google.com honlapra. Itt kattinthatunk a piros nyíllal jelölt kis mikrofonra. Így vált az ablak egy diktálófelületre, ahol pár egyszerű szót elmondva a kereső azonnal felkínálja az elmondott és jó esetben felismert lehetőségeket.

A Windows 10 jelenlegi egyik legkomolyabb hiánya, hogy nincsen benne automatikus szövegfelismerés (2019. márciusi állapot), annak ellenére, hogy a súgóban magyarul is szerepel a leírása. Idézet a súgóból: „A Beszédfelismerés kizárólag a következő nyelveken érhető el: angol (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, India és Ausztrália), francia, japán, mandarin (egyszerűsített kínai és hagyományos kínai), német és spanyol.” Mellékesen az ­Office 365 előfizetés támogatná a szövegfelismerést.

Lépjünk túl a Microsoft lassúságán! Ha már a Google keresőjében van szövegbevitel, akkor a Google Dokumentumokban is jól használható, bár a központozással, illetve annak hiányával komoly problémák merülnek fel.

Egy újabb weboldal a www.speechtexter.com, ahol első lépésként az angol nyelvet kell lecserélni magyarra a jobb felső sarokban lévő legördülő menü segítségével, majd elkezdhetjük az érdemi szövegbevitelt. Bár ez az oldal kevésbé ismeri fel a szöveget, de képes a központozásra, ha jól tagoltan a mikrofonba mondjuk a kettőspont, pontosvessző, új mondat, vessző, felkiáltójel, új bekezdés kifejezéseket.

Számos lehetőség kínálkozik már a „szövegelésre”
Fotó: Pixabay.com

Ha már a ­Google számos fejlesztését elemeztük, akkor érdemes a szintén (2005-ben) Google-tulajdonba került Androiddal folytatni. Az okostelefonok kedvelt operációs rendszerében megfelelő internetkapcsolattal működik a már bemutatott keresős szövegfelismerés, és ezt több alkalmazás is felhasználja, például a gyorsan sokak kedvencévé vált navigációs Waze. A másik lehetőség a Google Play Áruházból ingyen letölthető Ingyenes Átírás nevű applikáció, amely a diktált szöveget egész jól rögzíti, bár a központozás jelenleg itt sem megy. Itt is fontos a jó artikuláció és a nem túl gyors beszédtempó. Hátránya: a lediktált szöveg jelen állapot szerint nem vihető át más alkalmazásba.

Kicsit fejlettebb az ­Apple iPhone-ok szövegbevitele, ahol már elég fejlett a rendszer és jól is alkalmazható. Bár jómagam Android-párti vagyok, de el kell ismernem, hogy az „almák” beszédfelismerő rendszer sokkal jobb!

Jelen leírásban nem törekedtem a teljességre, de igyekeztem néhány lehetőséget bemutatni. Jó „szövegelést” kívánok minden kedves olvasónak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!