Bibliai ízvilág

2021.08.01. 11:30

Fehérvári mestercukrász is zsűrizte a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus süteményeit

A pozsonyi tésztába bújtatott, gyümölcsökkel töltött sütemény hűen ötvözi a magyar cukrászhagyományokat és a Bibliában megjelenő alapanyagokat.

Héjj Vivien

Képünkön a verseny döntősei és a zsűri tagjai, köztük Pass Szilvia mestercukrász

Fotó: Ambrus Marcsi/cukraszat.net

A magyar cukrászok 1938 után ismét bekapcsolódtak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe: a katolikus világesemény tiszteletére a Magyar Cukrász Ipartestület Vojtek Éva ötletgazda kezdeményezésére pályázatot hirdetett a kongresszus süteményének megalkotására. A vállalkozó szellemű cukrászok alkotásait hattagú zsűri értékelte, köztük volt Pass Szilvia mestercukrász, a székesfehérvári Aranyalma Cukrászda tulajdonosa.

– 1938-ban tartották utoljára Magyarországon az Eucharisztikus Kongresszust, a magyar cukrászok akkor felvonultak a Szent István-bazilika előtt, egy céhládát vittek, ami akkoriban minden szakmának volt. Idén ismét Budapesten rendezik az eseményt, ahol nagyon sok elsőáldozó lesz, körülbelül kétezer fő, ők kapják majd a nyertes süteményt – mesélt a verseny apropójáról Pass Szilvia, akitől azt is megtudtuk, a megmérettetés előkészületei már két éve megkezdődtek.

Pass Szilvia
Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

A Biblia ihlette

A cukrászoknak nem volt könnyű dolguk, ugyanis a versenykiírás egyik alapszabálya volt, hogy az elkészült sütemények jellegzetes, meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagokat kell használni, amelyek a Bibliában is megjelennek. Melyek voltak ezek?

– Füge, szőlő, datolya, alma, gránátalma, szeder, csipkebogyó, aloé, mandula, dió, pisztácia, bab, lencse – sorolta a zsűri soraiban ülő Pass Szilvia. Természetesen ezen alapanyagokon felül a tökéletes receptúra megalkotásakor használhattak még többek között búzát, árpát, kölest, kamillát, mentát, petrezselymet, vagy akár tormát, uborkát és fokhagymát is. A nevezett sütemény súlyának ötven és száz gramm között kellett lennie, és nem lehetett nyolc centiméternél magasabb.

Képünkön a verseny döntősei és a zsűri tagjai, köztük Pass Szilvia mestercukrász
Fotó: Ambrus Marcsi/cukraszat.net

– Ezek a feltételek egy kicsit a technológiára is hatással voltak. Sok keksz és keleti jellegű sütemény készült, a mézet különböző magokkal használták. Nagyon sokan és nagyon sokat dolgoztak a süteményeken, a kétfordulós versenyre összesen harmincnégyen jelentkeztek. Az első forduló után heten jutottak tovább a döntőbe. Ők kaptak segítséget, hogy mi az, amin esetleg érdemes lenne változtatni, hogyan lehetne tökéletesíteni a megálmodott süteményeket – idézte fel érdeklődésünkre a zsűri fehérvári kötődésű tagja.

A cukrászoknak meg kellett tervezniük a süteményeik csomagolását is, hiszen fontos kitétel volt, hogy az édességek egyesével csomagolhatók legyenek, és hűtés nélkül lehessen tárolni azokat. Mindemellett az alkotóknak tárolási próbát kellett végezniük a döntő előtt, hiszen elengedhetetlen, hogy az egyhetes kongresszus során végig kifogástalan legyen a sütemények minősége.

Egymás mellett a két díjazott sütemény
Fotó: Pass Szilvia

A nyertes édességet Karl Zsolt cukrászmester alkotta meg, a sütemény az Egy falat mennyország fantázianevet kapta.

– Ez gyakorlatilag egy bejgli párnácska. Pozsonyi tésztából készült, a töltelékbe narancshéj, mazsola, mandula, füge, datolya, aszalt szilva, sárgabarack, fahéj és méz került. A végeredmény egy nagyon gazdag ízkavalkád lett – fogalmazott Pass Szilvia, aki azt is elárulta, a zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen minden döntős színvonalas cukrászati alkotással készült. A győztes sütemény a magyar vonatkozása mellett jó csomagolhatóságával és gazdag ízvilágával győzte meg az ítészeket.

A verseny különdíjasa a fenti fotón ugyancsak látható mandulás-szedres kocka lett. Utóbbi sütemény kívül ropogós, mandulás-morzsás kérget

kapott. Habár a teteje roppan, az egyensúly megvan, hiszen a tészta puha, a benne lévő szederkrém pedig lágy, omlós. Ezt a desszertet a rendezvények során, a fogadások, vacsorák alkalmával szolgálják fel, így ha kedve tartja, akár Ferenc pápa is megkóstolhatja a gyümölcsös finomságot.

– Zseniális ötletekkel találkoztunk. Mindenki kihozta magából a maximumot, nagyon kreatívak voltak a versenyzők – összegezte Pass Szilvia.

A nyertes finomság receptje a cukrászok számára publikus lesz, így akár egyes cukrászdákban is találkozhatunk Egy falat mennyországgal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!