Végh Zoltán ladája

2018.07.19. 10:00

Ezt vezetni kell! – Nosztalgikus gurulás lakóteleptől lakótelepig

Végh Zoltán márciusban vette meg 1981-es évjáratú Lada 2103-sát. Ez a járgánytípus 1500 köbcentijével és 75 lóerejével a legjobb kocsinak számított innen vissza bőséges harminc-negyven évvel ezelőtt.

Majer Tamás

Hobbiautónak vásárolta hősünk a krómtól dicsőségesen csillogó retró autócsodát. Erőforrásokat nem kímélve újítja, szépíti azóta rendületlenül. Van egy 1960-as Skoda Octavia Super autója is. Azon éppen egy jó öreg szaki dolgozik.

– Szeretném megőrizni az állagukat, ez az egyik – mondta Végh Zoltán. – A másik az, hogy hobbiautózásra jobbak ezek az autók, mint a maiak, mert ezeket vezetni kell! – nyilatkozta ki Zoltán. – A Ladával dolgozni kell, küzdeni kell a kormánnyal, nem egyszerű betekerni, húzni kell. A váltó is nehezen jár, mert szorul, tipikus orosz megoldások vannak benne – sorolta, nem tévedés, lelkesen az old timer korú autó szerelmetes tulajdonságait a büszke sofőr.

A forgalmiban sárga áll, persze ez inkább homokszín. A Ladák tipikus színe. Még mindig csak 117 ezer kilométer van benne
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Zoltán persze nem mostanában tanulta ki, hogyan kell kordában tartani egy 1500-ös Ladát.

– Ugyanilyen típusú új autónk volt 1975-ben. Amikor én azt először megkaptam apámtól, két kézzel tudtam csak betenni a rükvercet – emlékezett vissza Zoltán.

A tavasszal újra csatasorba eresztett Ladájának szériatartozéka volt a magyar gyártmányú visszapillantó tükör, persze csak a sofőr oldali. Az anyósülés melletti már extra. Zoltán Ladája két korabeli, 1979-es gyártású nyugat-német Hella ködlámpával felszerelt. A Videoton hangfalak is mint autentikus kiegészítők kerültek be hátra, a kalaptartóra. Meghagyta benne a kormányvédőt is, amelyet ugyan a nyolcvanas években giccsesnek talált, mégsem volt szíve most leszedni.

 

Megelevenedett nyolcvanas évekbeli hangulat...

– Az egykori kedves dolgainkat, amelyeket mára lecseréltünk sokkal modernebbekre, újabbakra, csicsásabbakra, sokan újra visszahozzuk – beszélt Zoltán a nosztalgia kellékeiről, s hozzátette adalékként, hogy ezzel mintegy saját fiatalságát is megidézi. No, a rükvercet még mindig prímán beteszi, hiába szorul jó orosz módra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!