kétharmadát újrahasznosítják

2021.05.11. 20:00

Az elektronikus hulladékok sorsa, leadása

Az elektronikus hulladék elhelyezése az átlagember számára mindig fejtörést okoz. Tény, hogy nem egyszerű feladat megoldani mondjuk egy mosógép kidobását, mert időt, energiát és anyagi áldozatot is követel.

S. Töttő Rita

Fehérváron a Palotai úti hulladékudvarban adhatók le a feleslegessé vált elektronikus eszközök

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron a Palotai úti hulladékudvarban adható le olyan háztartási eszköz, elektronikus hulladék, amely, mi­után kiszolgált, már csak púp az ember hátán. Valljuk be: nem könnyű megszabadulni ezektől a tárgyaktól, hiszen időt, energiát és gyakran anyagi áldozatot is követel az elszállításuk. Főleg, ha termetesebb darabról van szó, mint mondjuk egy hűtőgép, mosógép és társai. Pedig egy magyar felmérés szerint sokkal többen kényszerültek kidobni a kiszuperált darabokat a járványhelyzet idején, mint korábban. Ennek oka pedig valószínűleg az, hogy sokkal többet voltak otthon az emberek és használták ezeket az eszközöket. A gyakrabban beindított mosógép, a többször nyitogatott hűtő, kétszer annyi ideig bekapcsolt monitor és televízió pedig manapság, sajnos mindannyian tudjuk, előbb kopik, előbb megy tönkre. Az adatok szerint tehát 2020-ban legalább harmadával több e-hulladék került a feldolgozóhoz, mint az előző évben. S noha ez a fogyasztói társadalom egyik legrosszabb velejárója, azért mégis jó tudni: a leadott össztömeg közel kétharmada azonban hasznos anyagként került vissza a gazdaságba.

Fehérváron a Palotai úti hulladékudvarban adhatók le a feleslegessé vált elektronikus eszközök
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Vannak persze olyan szolgáltatások, amikor nem a fogyasztónak kell elvinnie a régi gépet, hanem amikor újat vesz, elviszik a másikat.

Visszakerülve a hulladékgazdálkodási körforgásba, az elektronikus hulladék java része újrahasznosul. Az egyik nagy magyarországi áruházlánc konkrétan el is árulta: csak tőlük tavaly 1648 tonna elektromos vagy elektronikus hulladék került a feldolgozóhoz. Mint kiderült, ez a mennyiség harmadával több, mint egy évvel korábban. A legtöbb gép, amitől tavaly megváltak az emberek, tönkrement háztartási nagygép és hűtőgép, de háztartási kisgépek és monitorok, televíziók is szép számmal kerültek a feldolgozótelepre. S méltán nevezhetjük a tavalyi év nagy slágerének a fagyasztószekrényt, amelyből a régit kidobták, és bizony nagyobbra cserélték az emberek – ezzel is felkészülve a több hétig, hónapig tartó otthonlétre.

A régi, kidobott gépekből az újrafeldolgozó telepeken kinyerik azt, ami újrahasznosítható: ezzel akár a berendezések kétharmadát tovább lehet hasznosítani. Ilyen anyag például a vas-, a réz- és az alumíniumhulladék, amelyek kohászati feldolgozáson esnek át, s ezt követően nyersanyagként hasznosulnak a termelésben. A veszélyes összetevőket szintén eltávolítják a gépekből a feldolgozás során, s ezek a megfelelő veszélyeshulladék-kezelő telepekre kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!