Életet mentett

2018.09.29. 20:00

Egy tolvajnak hálával tartozik a fehérvári hős biztonsági őr, Albert Domonkos

Hétfőn délelőtt a székesfehérvári autóbusz-pályaudvaron helyzetfelismerésével és higgadtságával emberéletet mentett Albert Domonkos. Portré.

Majer Tamás

Sokan gratuláltak Albert Domonkosnak hétfői hőstette után, ő úgy véli, hogy kötelességét teljesítette csupán

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Emberünket mindenki csak Albiként ismeri. A 61 esztendős biztonsági őr harmincvalahánynak látszik, annyinak is érzi magát. Nyugodt. Ez az a tulajdonság, amellyel jellemzi önmagát. Foglaljuk össze a hétfői esetet! Albit a Piac téri épületben lévő állásához sietve riadóztatta egy utas: valaki rosszul lett odakint. Albi intett a munkatársnak, hívjon mentőt! Ő maga kisietett, a 2-es várónál megtalálta az asszonyt, aki akkor már nem kapott levegőt: félrenyelte a kakaós csigát. A biztonsági őr szakszerű mozdulatokkal kikapta az ételmaradékot az asszony torkából, stabil oldalfekvésbe helyezte, a többi a mentők dolga volt. Ott termettek hamar. Éppen az orvos állapította meg, hogy életet mentett Albert Domonkos.

Albert Domonkos sok helyen megfordult

Egy biztonsági őr az tagbaszakadt gorilla, jó szóra rest. Legalábbis ez az őket általában érő sztereotípia – ezt eloszlatni mutatjuk be Albit, aki közel sem gorilla, de hétköznapi hős. 2000-ben 24 év és 188 nap után járadékkal távozott egy várpalotai bányából, amikor azt végképp bezárták. Bányamentős volt, innen van benne a tudás a kezében és a fejében, hogyan kell egy sérült emberhez nyúlni. Az ezredforduló évében tehát új pálya után kellett néznie. Rendésznek állt, öt éven át az autóbusz-pályaudvaron dolgozott, több más cég és bank mellett serénykedett a Fejér Megyei Bíróság kötelékében is. Mindenhol a rendért felelt.

Sokan gratuláltak Albert Domonkosnak hétfői hőstette után, ő úgy véli, hogy kötelességét teljesítette csupán
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Idén júliusban hívták vissza a buszpályaudvarra. Vallja, a biztonsági őri szakmát csak az képes csinálni, aki szereti a benne rejlő mozgalmat és változatosságát. Boksz helyett inkább pszichikailag próbál hatni a bajkeverőkre, hidegvérrel. A bányában beléivódott nyugalom és türelem a fegyvere. A föld gyomrában sem lehetett annak idején ugrálni, pattogni, minden pillanatban észnél kellett lenni. Albi nem különösebben edzi magát.

Sorsfordító tolvaj

– Ehhez a szakmához biztos, nyugodt háttér kell, kipihentség és koncentráció – állítja. A biztos háttérhez egy férfi számára egy nő is kell, tudjuk. – A barátnőmet 2005-ben a pályaudvaron ismertem meg – mesélte. A tolvaj a hölgy pénzével inalt el, de nem sokáig jutott, Albi állta útját. – A szülei meghívtak egy ebédre, így ismerkedtünk meg, azóta is együtt vagyunk – folytatta.

Már jól van

Jelenleg öten viszik a buszpályaudvar biztonsági feladatait. Albi büszke rá, hogy július óta nagymértékben javult a Piac téri közbiztonság. Még a dohányzást is vissza tudják végre fogni a buszváróknál. Visszatérve a hétfői életmentéshez: Albi úgy véli, emberi kötelességét teljesítette csupán. A napokban beszélt is az asszonnyal telefonon, aki hála a gyors segítségnek, a mentősöknek és kórháznak, már jól van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!