Frissen Fejérből

2021.09.13. 20:00

A mumifikálódott testrész segítette Eötvös azonosítását

A tudományos vizsgálat a végéhez közelít. Eötvös József tavasszal kihantolt csontjai októberben visszakerülhetnek eredeti sírhelyükre.

Majer Tamás

Líbor Csilla régész-antropológus kesztyűs kezében Eötvös József nagyanyjának, Szapáry Juliannának részben mumifikálódott földi maradványai

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Báró Eötvös József vallásügyi minister febr. 2. az egész ország mély bánatára meghalt. […] Első neveltetését szülői házánál – részint Budán, részint Ercsiben nyeré – írta 1871-ben az Uj Magyar Sion című egyházirodalmi folyóirat második évi folyama.

– Ama ritka hazafiak egyike, kiknek eszméi kihatással voltak más nagyobb, műveltebb nemzetek életére s irodalmára is: Eötvös József volt – fogalmazott a Szépirodalmi Közlöny 1871. február 9-én megjelent II. évfolyamának 6. száma.

– Ez a hely [az ercsi-i kápolna], hol b. Eötvös József örök álmát aluszsza. Vagy jobban mondva: a hol pormaradványai az örök nyugalomra letétettek – citátum a Vasárnapi Újság 1871. évi 9. számából.

Eötvös József életrajzának utolsó lapja, úgy tűnik, napjainkban íródik. Ez év áprilisában írtunk arról, hogy Ercsiben hamarosan újratemethetik őt s a vele közös kriptában nyugvó családtagjait. Eötvös többször kinyilvánított végakarata szerint anno Ercsiben temettetett el, mégpedig a nagyszülei mellé, abban a Duna-parti kápolnában, amelyet ma Szapáry-Eötvös-kápolnaként ismerhetünk. Az elmúlt 150 év azonban nem mindig bánt kellő tisztelettel az író és államférfi földi maradványaival. Nemcsak a második világháború Ercsit is elérő harcai, de a minden korban felbukkanó sírrablók is megtették a magukét a kápolna körül is. Megóvandó a csontokat, az 1960-as években Ercsi központjában temették el újra az írót és a vele egy helyen nyugvó rokonait az akkoriban emelt Eötvös-szobornál.

Lám, voltak, akik igyekezték óvni a csontjait és az emlékét. Azonban a kápolnát annyira nem. Persze ebben is jött változás, némi már a nyolcvanas években, de csak a legújabb idők hozták el a kápolna igazi megújulását, a 2016-ban esett felújítás óta ismét méltó és biztonságos hely a csontok számára.

Nos, idén tavasszal ezért hantolták ki az Eötvös-sírt. Piroska Eszter régész lapunknak áprilisban elmondta, hogy vendégtudósok támogatásával, a legkorszerűbb természettudományos módszerekkel kívánják megvizsgálni és rendszerezni a csontokat. A folyamatban Líbor Csilla, a Szent István Király Múzeum régész-antropológusa a kulcsszereplő. Ő már a kihantolás után elmondta, feltehetően nem egy, hanem két kisgyermek maradványait rejtette a szobor alatti, mögötti sír. Ez mostanra bebizonyosodott. Továbbá: a héten beszámolt lapunknak a tudományos vizsgálatok folyamatairól, eredményeiről is.

Líbor Csilla régész-antropológus kesztyűs kezében Eötvös József nagyanyjának, Szapáry Juliannának részben mumifikálódott földi maradványai
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A csontmaradványok csoportosítása során három jobb oldali combcsontot azonosítottak. A háromból kettő egyértelműen

férfié; Eötvös Józsefé, illetve a nagyapjáé. Az egyik test egy része mumifikálódott, s így ránézésre nem lehetett megállapítani, hogy nő vagy férfi maradványai-e. Ennek meghatározásában a röntgenvizsgálat segített. A mumifikálódott testrész Szapáry Juliannáé. Ruhamaradványok, illetve bőrszövetek és ízületek is maradtak a testrészen.

A genetikai mintavételezés eredményeit használva most már megállapítható, hogy a két férfi csontjai közül melyik mutat rokonságot anyai ágon a mumifikálódott testrésszel, vagyis eldönthető, mely csontok Eötvös József, s mely csontok nagyapja, Lilien József maradványai.

Nézzük, pontosan milyen vizsgálatokat végeztek el a csontokon!

– A paleoradiológia a történeti antropológiában, és különösen a múmiakutatások esetében kiemelkedően hasznos vizsgálati módszer. A paleoradiológiai vizsgálatok – ez esetben röntgen- és CT-felvételezés – lehetővé teszik, hogy roncsolásmentes módszerrel lássunk bele a csontok belső szerkezetébe – fog almazott a régész-a ntropológus. – A paleopatológiai elemzések mellett lehetőség van a csontok tizedmilliméter- pontosságú mé résére is. A CT- adatokból a modern technika segítségével létrehozható bármely csontvázelem vagy mum ifikálódott/mumifikált test rész 3D rekonstrukciója és pontos nyomtatása is azonfelül, hogy rendkívüli pontossággal vizsgálhatók így a maradványok – folytatta.

– Az ercsi maradványok esetében ezek a vizsgálatok azért voltak rendkívül fontosak, mert nem tudhatjuk, mikor lesznek ismét kutathatók, így most a lehető legtöbb módszerrel dokumentáltuk őket – tette hozzá.

A fehérvári múzeum fiatal tudósa elmondta, az ő személyes szakmai kapcsolatait is elősegítette az Eötvös József, illetve rokonai földi maradványaival folytatott tudományos és múltfeltáró munka. Együtt dolgozhatott Mende Balázzsal, az Eötvös Loránd Kutatóhálózat archaeogenetikai labor munkatársával, valamint Zádori Péterrel, a Kaposvári Egyetem Egészség Centrumának munkatársával is.

Itt jegyezzük meg, hogy 2022 februárjában antropológiai kiállítás nyílik a fehérvári Csók István Képtárban; bemutatják, mit csinál egy antropológus. A mumifikálódott testrész 3D modelljét is kiállítják ott.

Eötvös Józsefet és rokonait, amennyiben semmi nem jön közbe, ez év október 30-án temetik újra Ercsiben. Természetesen a Duna- parti kápolna családi sírboltjába!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!