Bérces Viktor

2021.04.06. 14:00

Az állandó pörgés lett a fehérvári jogász lételeme

Édesapjának köszönhetően a Bérces név jól cseng Fehérváron. Ám az ismert ügyvéd fia, Viktor, 37 éves korára maga is sokat tett le arra a bizonyos asztalra. Jogász, egyetemi docens, számos híres énekes mellett játszó zongorista és zeneszerző, akinek a napokban jelent meg ötödik egyetemi tankönyve.

Borsányi Bea

Bérces Viktor annál a zongoránál ül, amelyen megszületett a kilenc vadonatúj nóta

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bérces Viktor fiatal kora óta zajos életet él, állandóan „pörög”, így az utóbbi egy év számára különösen nyomasztóan telt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ül a babérjain, hiszen most is dolgozik, csak jóval csendesebben telnek a napok, mint ahogy azt megszokta. Éppen a napokban jelent meg ötödik tankönyve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, Bírósági ügyvitel címmel, melynek érdekessége, hogy édesapjával együtt írta. Az elméleti ismeretek Viktor munkája, amihez nagy tapasztalattal rendelkező édesapja tette hozzá a gyakorlati részt, a példaként felhozott jogeseteket.

– Egyetemi tankönyvet az írhat, aki tantárgyi jegyző. Én 12 éve tanítok az egyetemen, ma már docensként, két tantárgy tanítása is a felelősségi körömbe tartozik. A tanítást egyébként kreatívabbnak tartom, mint az ügyvédi munkát és imádom a fiatalokat! A legjobban azt élvezem, amikor feldobok egy jogesetet – egy sikkasztást, garázdaságot, emberölést – és látom, mennyire tűzbe jönnek a joghallgatók. A büntetőjog persze jóval izgalmasabb, mint a szerződések, a munka törvénykönyve vagy a házasságjog – árulta el Bérces Viktor, aki korábban a Kúria jogi főtanácsadójaként is dolgozott. Jelenleg többek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanít büntetőjogi tárgyakat. A beszélgetés során eloszlatott egy ügyvédekkel kapcsolatos hiedelmet is: a jogász dolga nem az, hogy fejből mondja az összes törvény szövegét, hanem az, hogy ha felmerül egy jogi kérdés, tudja, hol kell a választ keresni, hogy eligazodjon a jogi szabályok útvesztőjében.

Bérces Viktor annál a zongoránál ül, amelyen megszületett a kilenc vadonatúj nóta
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ember azt gondolná, előadásokra készülni, vizsgáztatni, tankönyvet írni annyi időbe telik, hogy ez ki is tölti Bérces Viktor napjait. Korántsem. Neki ugyanis van egy másik – egyáltalán nem titkos – élete. Zongorista, zeneszerző. Ahogy ő fogalmazott, ösztönös zenész. Ötévesen kezdett zongorázni nagyanyja útmutatása alapján, de aztán autodidakta módon tanult meg mindent, sosem járt zeneiskolába. Vallja, hogy a zenére születni kell, azt nem lehet tanulni.

– Hangszeren játszani meg lehet tanulni, de annak is vannak határai, hiszen csak annyit tanulhatsz, amennyit a tanárod tud. Ha a tanítványban megvan a kellő kvalitás, képes túlnőni a tanárát, ami szerencsés – mondta, majd hozzátette, a világszinten ismert zenészek jó része, például John Lennon is, autodidakta. Ezzel, folytatta, nem akarja leszólni sem a zenetanárokat, sem a zenét tanulókat, hiszen a zene sok embert tesz boldoggá. Azt is elárulta, míg jogot nagyon szívesen tanít, a zenetanításhoz nem lenne türelme.

Koncertek helyett Bérces Viktornak is a fotel jutott az utóbbi egy évben
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

És hogy ő zenésznek született, bizonyítja az a sok zenekar, amiben az évek folyamán megfordult és amelyekben részben mások, részben saját számait játszotta, és persze ott van az a számos ismert zenész is, akikkel eddigi pályafutása során hosszabb-rövidebb ideig együtt dolgozott. Csak néhány név a teljesség igénye nélkül: Tóth Gabi, Király Viktor, Kovács Kati, Charlie, Somló Tamás, Radics Gigi, Tátrai Tibor és a nem olyan régen elhunyt Balázs Fecó. Szándékosan hagytam a sor végére Komár Lászlót, aki felfedezte a tehetségét és elsőként hívta meg az akkor mindössze 16 éves fiatalembert, működjön közre zongorán egyik lemeze készítésében.

Jogos a kérdés: miért sűrít bele az ember ennyi mindent az életébe, miért nem állapodik meg a tanítás vagy a zene mellett, hiszen külön-külön is meg lehetne élni mind a kettőből?

– Elismerem, hiperaktív vagyok – nevetett Viktor –, de számomra ez a kettő nem létezik egymás nélkül. Hét közben kell a szellemi munka, hétvégén pedig jöhetnek a fellépések. Esetemben a zene és a tanítás inspirálólag hatnak egymásra, az állandó pörgés pedig a lételemem – mondta a zenész, akitől azt is megtudtam, koncertek előtt nem szokták lepróbálni a műsort. A profik tudják a dolgukat.

Az elmúlt, jóval csendesebb időszak nemcsak egy újabb egyetemi tankönyv születését hozta, de a nappaliban álló zongorán megírt kilenc vadonatúj számot is, amelyeket a Footprints nevű legújabb formációjával már fel is vettek a Kodolányi stúdiójában és a nyáron lemez formájában is kiadják. Az új nóták jellemzően popos hangzásúak és persze jó zenék. Bérces Viktor megfogalmazásában a jó zene ismérvei, hogy a zenekarban jók a hangszeres zenészek, a szólók, az énekes és a szövegek, jó a dizájn, a stílus, és a hangszerek is jól beállítottak. És hogy milyen a jó jövő?

– Őszre visszarázódunk a koncertek világába, amelyben Tóth Verával és Karácsony Jánossal is tovább fut a közös munka. Új szerelembogaramnak, a Footprintsnek nyáron megjelenik az első lemeze és persze marad az egyetem és a tanítás is – mondta Bérces Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!