James Randi, a szkeptikus mozgalom vezéralakja

2021.01.18. 15:00

Trükk az egész: a varázsló eltöri pálcáját

A varázsló eltöri pálcáját. Mégpedig szándékosan. Hogy megmutassa: trükk az egész. Ha jobban tetszik: csalás és ámítás. James Randit, minden szkeptikusok atyamesterét általában a nagy leleplezőként szokták emlegetni, ő maga azonban jobban szerette, ha úgy titulálták: az oknyomozó.

V. Varga József

James Randi (b) 2017-ben egy prágai konferencián

Fotó: Galileo Webcast

A szkeptikusok legutóbbi fehérvári tanácskozásán – az online térben, a Galileo Webcast platformján – James Randire (1928–2020) Fűrész Gábor Randi-díjas csillagász, a Cambridge-i MIT csillagászati kutatóintézet kutatója, Hraskó Gábor tudományos ismeretterjesztő, a Szkeptikus Társaság Egyesület elnöke és Pintér András Randi-díjas informatikus, az egyesület alelnöke emlékezett.

A kanadai-amerikai illuzionista, a nemzetközi tudományos szkeptikus mozgalom egyik fő aktivistája főként a paranormális jelenségek és áltudományos állítások megkérdőjelezéséről és leleplezéséről volt ismert.

A szkeptikus mozgalom prófétája tavaly október 6-án, 92 éves korában hunyt el. Randi még előadóként is mindig emlékeztette a nagyérdeműt, hogy produkciói nem varázslaton, hanem trükkökön alapulnak. Munkássága során aztán a paranormális erőkre hivatkozó mágusok leleplezését tűzte a zászlajára. Leleplezte az áltudományokat, a természetfelettinek mondott talmi képességeket, számos szemfényvesztőről rántotta le a leplet. (A többiek között a „kanálhajlító” Uri Gellerről is, akit egy tv-műsorban szégyenített meg élő adásban.)

James Randi (b) 2017-ben egy prágai konferencián
Fotó: Galileo Webcast

Egymillió dolláros paranormális kihívás néven híressé vált programjában egymillió amerikai dollárt ajánlott föl azoknak, akik a két fél által egyeztetett tesztkörülmények között demonstrálni tudják bármilyen paranormális, természetfölötti vagy okkultista erő létezését. A millió nem kelt el!

Az Amerikai Egyesület Államokban élő Fűrész Gábor James Randivel való első, második és harmadik típusú találkozásairól (Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című kultfimjének címe nyomán szabadon) mesélt hallgatóságának. Első típusúnak nevezte, amikor egy gratuláló levelet kapott az oknyomozótól. A második az volt, amikor egy konferencián távolról látta őt. A harmadik pedig az, amikor személyesen találkozott a mesterrel, Randi ugyanis egy beszélgetés erejéig meghívta az otthonába.

Kérdezett, vizsgált és tanított
Fotó: Australian Skeptics

Hraskó Gábor azt elevenítette fel, amikor Randi 1992-ben Magyarországon járt Szentágothai János professzor vendégeként. Amint elmondta: röviddel e látogatás után a magyar tudományos élet néhány kiemelkedő alakja, akadémikusok és tudományos újságírók közösen megalapították a Tényeket Tisztelők Társaságát, amely később fontos szerepet játszott a székesfehérvári szkeptikus konferenciákon. Ebből a szkeptikus közösségből nőtt ki azután a 2006 végén megalakult Szkeptikus Társaság Egyesület. Randi inspirációs hatását azóta is emlegetik.

Pintér András arról beszélt, hogy James Randi elévülhetetlen érdemeket szerzett az áltudományokkal szembeni kritikus gondolkodás elterjesztésében a világon. Tanított mindenkit. Kérdezett, nyomozott, vizsgált. Nyílt, fürkésző tekintetével leckét, útmutatást adott!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!