Tanulságos tanmesék

2018.06.16. 18:00

A Szegedi Látványszínház egészséges életmódra neveli a gyerekeket

Az egészséges életmódra nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni. Így gondolják ezt a Szegedi Látványszínháznál is, amelynek társulata darabjaival az egészséges életmód mellett a környezettudatos életet is népszerűsíti az óvodákban, iskolákban.

Borsányi Bea

Az előadásokon a tanmesék révén olyan fontos dolgokról tanulhatnak a gyerekek, mint például a környezetvédelem

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A Szegedi Látványszínház 10 évvel ezelőtt indult útjára két jó barát álmainak megvalósulásaként. Mára mintegy húsz főt számlál a társulat, köztük olyan színészekkel, akik akár több műfajban is képesek előadni, így zenélnek, énekelnek, de akár zsonglőrködnek is, ha a helyzet úgy hozza. És hogy mi volt a cél? – Alapvető célunk, hogy szerettessük és értessük meg a gyermekekkel az egészséges életmód és a környezettudatos gondolkodás fontosságát, továbbá az alapvető erkölcsi, etikai, viselkedésbeli „jó szokásokat”, amelyeket a gyerekek maguk segítenek megtanítani a tanmesékben szereplő figuráknak és aktív részvételüknek köszönhetően mindeközben maguk is észrevétlenül megtanulják a „leckét” – vallotta a társulat egyik alapítója, Dömsödi Ferenc. A szegediek az éppen most lezárult tanévben megközelítőleg negyven Fejér megyei településen is jártak óvodákban, iskolákban.

A társulat többször megfordult már Fejér megyében is, az idei tanévben mintegy 40 településen jártak. Legutóbb, néhány hete a pázmándi és a kőszárhegyi óvodásokat látogatták meg.

– Valamennyi előadásunk azonos mottóra épül: rendelkezzenek a gyerekek azokkal az ismeretekkel, amelyek segítenek megőrizni az egészségüket. Látványelemeink az óvodai és iskolai előadásokon természetesen korlátozottak, de évről évre fejlesztjük a látványvilágot. Az előadások az interaktivitásra épülnek, a történetek kézzel festett mesés háttér előtt játszódnak – mesélte Dömsödi Ferenc, a színház vezetője.

Szegedi Látványszínház: az aktív részvétel észrevétlen tanulás
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Nagyszínpadi rendezvények esetében persze némileg más a helyzet, ott rendelkezésre áll jó néhány látványos kiegészítő, mint például projektoros animációk, változatosabb, vetített hátterek, pirotechnika, zsonglőr vagy tűzzsonglőr. De honnan jött a színház ötlete? – 10 évvel ezelőtt egy gyerekkori barátommal, Szilasi-Szalma Oszkárral kezdtük el ketten hobbiból, vagyis inkább álmaink megvalósításaként az előadások írását, szervezését. Barátomból mára jogász lett, aki jelenleg ügyvédjelölt, így már nem vesz részt a szervezésben. Mára elértük, hogy évente több száz előadást tarthatunk, több tízezer gyermeknek, és mi magunk is megnőttünk, a Szegedi Látványszínház csapatát immáron húsz fő erősíti – tudtuk meg a színház vezetőjétől.

Az előadásokon a tanmesék révén olyan fontos dolgokról tanulhatnak a gyerekek, mint például a környezetvédelem
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A szegediek hisznek abban, hogy ha a gyermekek saját ötleteik alapján – nyilván némileg irányítva – segítenek egy-egy szereplőnknek adott gondok megoldásában, illetve valamilyen viselkedési forma megtanításában, akkor azt maguk is megtanulják, a következtetéseket jobban levonják. A témakörök pedig igen változatosak. Az előadásokon előkerül a testmozgás, a vizek, a termőföldek, a levegő védelme vagy a köszönés, az önzetlenség és a kölcsönös tisztelet fontossága. A tapasztalat pedig az, hogy ahol egyszer látják valamelyik elő-adást, oda visszahívják a társulatot, akár még az aktuális tanévben valamely másik témához kötődő tanmesével. És hogy mennyire keresett a látványszínház?

A gyerekek mindenhol izgatottan kísérik figyelemmel a történetet
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Most kezdődik a nyár, de már a Mikulás és karácsony környéki intézményi és céges rendezvényekről is érkeznek megkeresések. Előbbieken kívül közel 900 előadást tervezünk a soron következő tanévre. Addig azonban még előttünk állnak a különböző táborok, illetve települések rendezvényeiről is egyre többen keresnek fel bennünket. Az álomcél az, hogy elérjük az ezer előadást jövőre – mondta el Dömsödi Ferenc, aki azt is elmondta, hogy repertoárjuk bővül. Tanmeséken kívül egy másik szálon ökumenikus előadásokat is tartanak, és mivel előadóik közül többen énekelnek is, így vannak operett-, musical- és az 1940–80-as évek zenéiből is csokraik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!