lóerő

2020.09.26. 16:00

Visszaköszön a múlt: jön a Jawa!

A valóban régi motorosok közül sokan emlékeznek még a cseh csodára, ami megdobogtatta a mai nagyapák szívét. Ez volt a Jawa, ami talán visszatér.

Palocsai Jenő

Ma már csak egy régi motor, de valaha egy valóra vált álom volt e tűzpiros csoda

Forrás: shutterstock

Persze nem a Babetta névre hallgató, pedálos indítású „prerobogóra” gondolunk, aminek citromsárga színe egyedül a Linda című tévésorozat női főszereplőjének állt jól, hanem a tűzpiros csodára, a német MZ-kkel versenyezni tudó, keleti legendára.

Indiában most is futkároznak a sok helyütt úttalan utakon, ám elvileg piacra dobnak nálunk egy Jawa 300 CL-t, ami az ázsiai verziónál gyengébb, nehezebb és alacsonyabb nyomatékkal rendelkező lesz, hogy megfeleljen az öreg kontinens szigorú szabályainak.

Ma már csak egy régi motor, de valaha egy valóra vált álom volt e tűzpiros csoda
Fotó: shutterstock

A jelenleg 27 lóerőből elvesznek ötöt, a 27 Nm-es nyomatékból kettőt és a 14 literes tank térfogata is majdnem egy egész literrel kisebb lesz. Az Európába tervezett modellnek egyedül a tömege emelkedik, 170 helyett 182 kiló lesz, valószínűleg a modern fékrendszernek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!