a természetes fény alternatívája

2017.11.07. 14:09

Új trendek az építészetben: a felülvilágítók (x)

A legtöbb lakástulajdonos nincs tisztában a természetes fény szerepének fontosságával, pedig ennek hiánya nagymértékben ronthatja az összhatást még a legjobb lakberendezési koncepció esetén is.

Velux

Új trendek az építészetben: a felülvilágítók

A lakás miliőjét alapjaiban határozza meg az, hogy mennyi természetes fény képes bejutni a falak közé. Az őszi-téli időszak közeledtével ráadásul egyre több időt töltünk otthonunkban mesterséges megvilágítás mellett. A legtöbb lakástulajdonos nincs tisztában a természetes fény szerepének fontosságával, pedig ennek hiánya nagymértékben ronthatja az összhatást még a legjobb lakberendezési koncepció esetén is. Az év legnagyobb részében tehát sajnos mesterséges fényben éljük a mindennapjainkat. A napszakonként változó intenzitással világító természetes fénynek nemcsak számos pozitív élettani hatása van, de jelenléte mellett a különböző évszakokban más-más módon érzékeljük például a színeket is. Mit tehetünk hát annak érdekében, hogy lakásunkban a lehető legtöbb természetes fényhez jussunk?

A természetes fény valódi alternatívája

Az elmúlt évtizedek építészeti megoldásainak köszönhetően napjainkra lehetővé vált a lakás természetes fényhez juttatása, gyakorlatilag bármilyen tetőn keresztül. A fénycsatornák, üvegtéglák és más bevilágítók mellett a felülvilágítók kétségtelenül számos előnyt biztosítanak. Általánosságban elmondható, hogy a különböző felülvilágító rendszerek elsődleges funkciója mindenekelőtt a természetes fény épületek belsejébe történő bejuttatása. Segítségükkel azok a belső terek is megvilágíthatóvá válnak, amelyekbe kevés természetes napfény jut, ily módon gondoskodva az irodák, kórházak, üzemek és lakások tökéletes bevilágításáról. Nagymértékben hozzájárulnak a komfortérzet, az életminőség javításához és a teljesítményünk növeléséhez egyaránt. Nemcsak távvezérelhető nyitórendszerrel lehetnek felszerelve, de utóbbinak köszönhetően jól alkalmazhatóak a lakás kiszellőztetésén túl hő- és füstelvezető berendezésként is. A tetőtérbe építhető ablakok széles skálája mellett jó ideje hódítanak a lapostetőn alkalmazható kupolás vagy üvegezett felülvilágítók, amelyek a villanyvilágítás kiküszöbölésével a fent említett módon képesek természetes bevilágítás létrehozására.

Hőszigetelt felülvilágítók

A lapostetőbe épített felülvilágítók folyamatosan növekvő népszerűsége több okra is visszavezethető. Nemcsak arról van szó, hogy ezek a felülvilágító rendszerek a tervezett és a már meglévő tetőkbe is beépíthetők, de több kivitelben is beszerezhetők. A lapostetős fix felülvilágítók mellett megtaláljuk az olyan hajtókarral vagy távirányítóval nyitható termékeket, amelyeknek szellőztethető változatai mind alkalmasak az adott szoba páratartalmának szabályozására, a por és egyéb allergén anyagok eltávolítására. A korszerű hőszigetelő képességgel rendelkező felülvilágító kupolák, ezen tulajdonságuknak köszönhetően az utóbbi években igen népszerűek lettek a lakóingatlanok lapostetőin történő alkalmazásra. Hőszigetelő képességük miatt energetikai szempontból is megfelelnek a belső terek természetes fénnyel történő ellátására. A bevilágításon túl alkalmazhatóak szellőztetésre, tetőkijáratként továbbá hő- és füst elvezetésre.

Felülvilágító kupola

Az egyik leggyakrabban választott típus a 0°-15°-os tetőbe építhető kupolás felülvilágító, amely egyebek mellett integrált, kétrétegű, hőszigetelt üvegből áll. Nem nyitható, hajtókaros és elektromosan nyitható változatokban egyaránt beszerezhető. Népszerűségét annak is köszönheti továbbá, hogy képes az olyan külső zajhatások csökkentésére, mint amit az esőcseppek kopogása vagy éppen a jégeső zaja kelthet. A polikarbonát alapanyagú kupola nagyságrendekkel ellenállóbb más szintetikus anyagokhoz képest, híres továbbá jó tűzálló képességéről. Az akril kupola leginkább erős karc- és kopásálló tulajdonságának köszönheti népszerűségét. Mindkét termékcsoport kapható víztiszta vagy opál kivitelben egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!