zajszennyezés

2017.11.07. 14:09

Védekezzünk a nagyvárosi zaj ellen! (x)

Lakásvásárláskor törekszünk arra, hogy a lakás belső tereibe ne jussanak be az utcán keletkező zajok. A problémát az jelenti, hogy a legtöbb hazai nagyváros esetében ez szinte lehetetlen elvárás.

Velux

Védekezzünk a nagyvárosi zaj ellen!

Az ingatlanértékesítő szakemberek szerint, amikor az emberek lakhelyet váltanak, szinte kivétel nélkül arra törekszenek, hogy az új otthonuk lehetőleg egy csendesebb környéken legyen. Vagy legalábbis a lakás belső tereibe ne jussanak be az utcán keletkező zajok. A problémát az jelenti, hogy a legtöbb hazai nagyváros esetében ez szinte lehetetlen elvárás. A nagyobb városokban jobbak az érvényesülési lehetőségek, így a lakosság száma nagyobb, ami értelemszerűen a személygépkocsik és tömegközlekedési járművek számának növekedését is magával vonzza. Cikkünkben keressük a lehetőségeket a zajszennyezés csökkentésére, mely mindennapi életünket otthonunkban is megterheli.

Nagyvárosok zajforrásai

Bő öt évvel ezelőtt alakult az Európai Unió tagállamainak szakembereiből egy olyan testület, amely a környezeti zajforrások osztályozási rendszerének meghatározására jött létre. Mivel a nagyvárosi embereket zavaró zajforrások szinte kizárólag az emberi tevékenységen alapulnak, a szakemberek számára is könnyebbé vált az azonosításuk illetve osztályozásuk. Kutatási eredményeik alapján az öt legfontosabb zajforrás közé a közúti- és vasúti közlekedésből, a légi közlekedésből, az ipari létesítményekből származó- illetve a szabadidős tevékenységből eredő zajok tartoznak. A nagyvárosi életet utóbbiakon kívül persze más egyéb zaj is szennyezi, de jelentőségük messze elmarad a felsoroltakétól.

A lakótér ideális zajszintje

Európában egyre több szakirodalom születik a zajszennyezésről. Kétségtelen, hogy a tartós zaj nemcsak egészségtelen élet- és munkakörnyezetet hoz létre, de szélsőséges esetekben halláskárosodást is előidézhet hosszú távon. Ebből adódik, hogy a zaj elleni védekezésnek a jövőben egyre nagyobb jelentősége lesz nagyvárosi környezetben. A lakótér ideális zajszintje nem haladhatja meg az alváshoz 20-25, lakhatáshoz a 30-35 és munkavégzéshez pedig a 30-50 dB értéket. Érdekes módon a nyugodt alváshoz megállapított decibelérték a legkisebb, mégis az alvás fázisában legaktívabb és legérzékenyebb a fülünk. Ezt az ideális 25 dB értéket városi környezetben kizárólag az ablak megfelelő hangszigetelésével tudjuk megoldani a leghatékonyabban.

Hangszigetelő üveggel városi zaj ellen

A hangszigetelő üveggel kiképzett nyílászárók a legkézenfekvőbb megoldását jelentik a városi zaj okozta kellemetlenségek kivédéséhez. A modern hangszigetelő üvegeknek köszönhetően a műanyag- vagy éppen fa ajtók és ablakok gond nélkül képesek belső tereink zajtól való megvédésére. Extra lehetőség a hangszigető árnyékolók alkalmazása. Ezek közül a az legjobb megoldás máig a redőny, amely azon kívül, hogy akár 94%-os hővédelmet is képes biztosítani, a nagyvárosi zajt is képes tompítani. Ez különösen hasznos az esti-éjjeli órákban. Nagyvárosi környezetben vásárolt használt ház vagy lakás vásárlásánál érdemes tehát jól megfontolni az ablakok cseréjének lehetőségét.

Nem csak hanggátlás!

A szakemberek szerint a hanggátlásért minden ajtó- és ablak esetében az üveg felelős elsősorban és csak ez után következik a nyílászárók megfelelő záródásának és szigetelésének hatékonysága. Hiába a jó hangszigetelő üveg, utóbbiak nélkül még a speciális üvegfelületek alkalmazása is csupán részmegoldást fog jelenteni. A nagyvárosok lakásaiban még ma is létező régi un. Geréb-tokos ablakokon szinte átsüvít a szél. A hangszigetelő üvegek nemcsak a zaj kiszorításában hatékonyak, hanem a belső hőmérséklet megvédésében is, azaz rendkívül jó hőszigetelő képességgel is rendelkeznek. Nemcsak meggátolják a hang és a hideg levegő beáramlását, de nem engedik ki a meleget sem. Utóbbit pedig jelentősen érezni fogjuk a fűtésszámlánkon. A városlakók túlnyomó része kisebb-nagyobb mértékben tehát szenved a zajtól. A zajszennyezés panaszainak csökkentésére a hangszigetelő üvegek egy jó alternatívát jelenthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!