Koronavírus Fejérben

2021.01.23. 15:00

Úton a huszonnégyórás verseny felé – A Fejér megyei opelosok elnöke, Juhász Tamás bizakodó

Hiába a koronavírus-járvány, az Opel Találkozósok Fejér Megye (OTFM) egyesület elnöke és 18 fős csapata gőzerővel készülnek a nagy megmérettetésre.

Elekes Gergő

Nagy változásokon esik át a kicsi Astra

Fotó: Juhász Tamás

Korábban portálunkon is beszámoltunk róla, hogy Juhász Tamás elnök még 2020 májusában bukkant rá az interneten a 24 órás amatőr ralikrossz versenyre. Mint azt a neve is mutatja, a megmérettetés során 24 órán keresztül kell a pilótáknak a lehető legtöbb időt pályán tölteniük, és noha az esemény amatőr kategóriának minősül, borzasztóan komoly biztonsági előírások mellett rendezik meg, akárcsak a profi autóversenyeket.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy a koronavírus-járvány mennyire hátráltatta a csapatot a felkészülésben, hogy állnak a munkálatok. Kérdéseinkre Juhász Tamás elmondta, 2020. július 28-án sikerült megszerezniük az autót, melyen rögtön állapotfelmérést végeztek el. Átnézték a fontos alkatrészeit, kivették a motort, hiszen egy teljesen új hűtőrendszert fog kapni a jármű.

– Mivel nem a tempó lesz a lényeg, hanem a pályán eltöltött idő, szükség van a nagyobb hűtőrendszerre. Jelenleg a motorikus részek tervezési szakaszában vagyunk, megerősítjük a lengőkarokat, a komplett futóművet. Beszerzés alatt vannak a versenygumik, törekszünk arra, hogy minél nagyobb legyen a falvastagságuk, hiszen változatos talajon kell majd versenyeznünk, és szeretnénk a legjobban kímélni a futóművet. A gumik a fogyasztás szempontjából is fontos szerepet fognak betölteni, hiszen minél kevesebb időt szeretnénk a boxutcában, és annál többet a pályán tölteni. Maga az F Astra raliautóként is ismert típus, ezért hitelesített tervvel rendelkezik a bukókeretre, ezt a jövő héten fogjuk mi is készhez kapni, a lakatosunk ez alapján tud majd nekilátni a munkálatoknak. Megérkezett már a vezetőülés és a csapat biztonsági felszerelése is, beleértve a tűzálló kezeslábast, a bukósisakokat. A közeljövőben a műszerfalat kell kivennünk, át kell alakítanunk gyorsindításúra. Az AC pumpát is külön kapcsolhatóvá kell tennünk, valamint azt is meg kell oldanunk, hogy a hűtés az utastérből kapcsolható legyen – mesélte az elvégzett munkákról és az előttük álló feladatokról az elnök.

Nagy változásokon esik át a kicsi Astra
Fotó: Juhász Tamás

Hozzátette, vezetéstechnikai tréninget nem végeznek addig, amíg nem tud saját lábán haladni az F Astra, hiszen minden autó más. Bízik benne, hogy kora tavasszal, március végén vagy április elején már tesztkörökre gurulhatnak a fehér kisautóval. Biztos, ami biztos alapon pedig vásároltak egy második példányt is ebből a típusból, szintén egy 1.6-os motorú fehér járgányt, amit „szervdonorként” fognak használni, ha bármi probléma adódna az első számű kocsival, az alkatrészek a donorból azonnal átkerülhetnek a versenygépjárműbe. Az autó fejlődését hivatalos oldalukon, a www.otfm.hu oldalon fényképekkel és videókkal szeretnék dokumentálni, ezek február elsejétől kezdenek megjelenni a felületen.

Na de hol van a garázs, ahol a varázslat történik? Hol készül az aszfaltszaggató fenevad?

Jelenleg Ősiben állomásozik, de rövid időn belül át fog kerülni Mórra, az elektronikai részek már mind ott készülnek. Merthogy Tamás és családja a székesfehérvári panellakást egy móri családi házra cserélték, így nem csak az autó, de a saját életük is egy új fejezetet nyit.

– A panelélet abszolút nem hiányzik, egyedül a szomszédok, egy nagyon jó közösségeket hagytunk ott Fehérváron. Itt viszont sokkal tisztább a levegő, az embernek megvan a magánszférája. Bármikor kimehetek a kertbe molyolni egy kicsit az autón, vagy az udvarban, vagy pusztán csak gyönyörködni a Vértes nyújtotta látványban. Teljesen más érzés, mint a nagyvárosban, a hatalmas mozgástérnek pedig a kislányunk, Maja is nagyon örül.

Tamást egész családja támogatja terveiben
Fotó: a család

2021-gyel kapcsolatban pozitívan gondolkodik az elnök.

– Nagyon vártuk, hogy megérkezzen a vakcina, a családommal, amint lehetett, regisztráltunk is rá. 2021. július 16-18 között szeretnénk egy 3 napos találkozót tartani, ennek a háttérmunkái már készen vannak, gyakorlatilag tényleg csak arra várunk, hogy biztonságosan meg lehessen rendezni az eseményt. Az emberi egészség ugyanis mindennél fontosabb, ha úgy látjuk, hogy járványügyi szempontból nem érdemes megtartani az eseményt, akkor későbbre halasztjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!