A leghitelesebb forrás

2020.05.24. 07:30

Tájékoztatóval ismertetik a rendőrök, hogy mi minősül kerékpárnak

Sok kusza, néha kifejezetten egymásnak ellentmondó információ és városi legenda kavarog a köztudatban a praktikus kétkerekű járgányok vásárlásáról. A rend­őrség a leghitelesebb forrás, mert ők tartatják be a közlekedési szabályokat és ők segítenek abban, hogy hogyan és milyen szabályok mentén vásároljunk elektromos és robbanómotoros kerékpárokat.

Palocsai Jenő

Nem is gondolná az ember, hogy kerékpár és kerékpár között mekkora lehet a különbség

Fotó: FMH-archív

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a figyelmet már a vásárlás tervezésekor arra, hogy mindenki alaposan győződjön meg arról, hogy pontosan mit is vesz? Hogy melyik jármű minősül kerékpárnak és melyik segédmotoros kerékpárnak, azt nem az eladó és nem is a forgalmazó dönti el, hanem a KRESZ.

Kerékpárként olyan leg­alább kétkerekű jármű használható, melyet emberi erőforrás hajt, és amit egy legfeljebb 300 watt teljesítményű valamilyen motor segít a haladásban. Az elektromos kerékpár egy pedálos rásegítéssel rendelkező bicikli, amelyet egy maximum 250 wattos elektromos motor segít. Ezen jármű esetében, a rásegítő motor teljesítményleadása fokozatosan csökken, majd megszűnik, amint a jármű eléri a 25 km/h sebességet, vagy előbb, ha a kerékpáros abbahagyja a pedálozást. Akkor is mehetünk ilyen jármű­vel, ha nem rendelkezünk segédmotoros kerékpár veze­téséhez szükséges jogosítvánnyal.

Nem is gondolná az ember, hogy kerékpár és kerékpár között mekkora lehet a különbség
Fotó: FMH-archív

Ha az elektromos vagy robbanómotoros kerékpár erőművének teljesítménye nagyobb, mint 250, illetve 300 watt, illetve ha az említett erőmű az emberi hajtás nélkül is képes tovább vinni a járművet és vezetőjét, az már segédmotoros kerékpárnak minősül. Ebben az esetben elengedhetetlen a vezetői engedély megléte, a bukósisak használata és a kötelező felelősségbiztosítás megkötése is, és utast nem szállíthat. Az már önmagában is sokat segít a két kategória megkülönböztetésében a vásárlás helyén, ha ellenőrizzük, van-e „gázkar” a járművön. Ha nincs, akkor azzal a biztos tudattal állhatunk a pénztárhoz, hogy az egy bicikli, ha van gázkar, akkor legyen hozzá jogsink is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!