Lóerő

2019.06.16. 17:00

Szempillantás alatt menthet életeket a légzsák

Az illetékesek olyan, új fejlesztésű légzsákokon dolgoznak, melyek radarok és lidarok segítségével érzékelik a környezetet azért, hogy a kritikus pillanatot megelőző szempillantásnyi időben el tudják látni feladatukat.

Palocsai Jenő

Fotó: Pixabay.com

Az új légzsákok a megszokottól eltérően nem az utastérben kapnak helyet, hanem a küszöb külső oldalából robbannak elő, csökkentve az oldalütközés kockázatát. Az ilyen jellegű közlekedési baleset az egyik legveszélyesebb a statisztikai adatok szerint. A halálos kimenetelű karambolok harminc százalékát ilyen jellegű ütközések teszik ki. A kutatómérnökök szerint egy kifejezetten erre a célra megálmodott légzsák akár 40 százalékkal csökkentheti a sérülések súlyosságát. Cél, hogy az új légzsák a megfelelő időben nyíljon ki.

Ebben nem különbözik a többi, hasonló jellegű biztonságtechnikai berendezéstől, ám a kormányba, műszerfalba, kárpitok alá, illetve az ülések oldalába rejtett légzsákokat az ütközés kelti életre. A küszöbben lakó változatnak szenzorokkal, ra­dar­ral és lidarral kell felmérnie a környezetét, és az ütközés előtt kell aktivizálni önmagát. Erre nagyjából 150 milliszekundum ideje van. Az oldalsó gyűrődő zóna védelmező hatásfokát növelő légzsákok térfogata 280 és 400 liter között van, ám a legüdvösebb, ha sosem látjuk őket működés közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!