1933-ban indult el az első trolibuszjárat

2018.12.27. 14:30

Százhúsz éve még csak 63 km/h volt az autózási sebességrekord

151 éve, 1867-ben hunyt el Ganz Ábrahám feltaláló, gyáriparos, a magyar nehézipar egyik megteremtője, vasöntőmester.

Káldor András

A 241-es Ikarus 60T trolibusz pótkocsival Budapesten

Fotó: veke.hu

Első műhelyét 1844-ben nyitotta meg Budán. Üzemében öntöttvas tárgyakat készített, nagy szorgalommal lassanként tekintélyt vívott ki magának. A Lánchíd vastartóit már ő készítette. Vállalata fejlődésében a szabadságharc hozott némi megtorpanást, ágyukat öntött ugyanis a honvédseregnek, s ezért Világos után elítélték. 1854-ben azonban már újabb fordulóponthoz érkezett üzeme, saját fejlesztése eredményeként kéregöntésű vasúti kerekeket kezdett gyártani. Eljárását szabadalmaztatta, és kerekeivel európai hírnevet szerzett. Időközben profilját kibővítve malomipari berendezések készítését is elkezdte, árui sok ipari kiállításon nyertek díjakat. Hét segéddel nyitott kis műhelye alig két évtized alatt a magyar nehézipar egyik legnagyobb üzeme lett, a svájci származású egykori öntőmestert pedig Pest városa 1863-ban díszpolgárává választotta. Ganz Ábrahám végül öngyilkos lett, de a Ganz-vállalatok máig megőrizték a nevét. Első műhelyének helyén jött létre az Öntödei Múzeum.

A 241-es Ikarus 60T trolibusz pótkocsival Budapesten
Fotó: veke.hu

120 éve, 1898-ban autós sebességi rekordot állítottak fel. A legnagyobb elért sebesség akkor 63 km/h volt.

115 éve, 1903-ban az amerikai Wright fivérek végrehajtották repülőgépükkel az első sikeres motoros repülést. Az Észak-Karolina állambeli Kitty Hawk közelében repültek. A Wright fivérek – Orville és Wilbur – 1900 óta foglalkoztak repülő szerkezetek építésével. Repülőgépüket négyhengeres, 12 lóerő teljesítményű, vízhűtéses motor hajtotta és két légcsavar emelte a magasba. Egy magassági kormány és két oldalkormány gondoskodott az irányításáról. A Kitty Hawk melletti homokdűnéken Orville Wright ezzel a 355 kilogrammos Flyer I repülőgéppel négy irányított, egyenes vonalú repülést hajtott végre, amelyek közül a leghosszabb majdnem egy percig, 59 másodpercig tartott, és 265 méteres volt.

85 éve, 1933-ban elindult az első trolibuszjárat Magyarországon.

36 éve, 1982-ben hunyt el Colin Chapman brit versenyautó-konstruktőr, a Lotus sport autómárka és a Lotus Forma–1-es csapat megalkotója.

9 éve, 2009-ben először szállt fel a Boeing–787-es. A típus hivatalos neve: Dreamliner.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!