Piros zászlók az Isztrián

2019.09.16. 15:00

Szász László néhány nap múlva Ausztriában zárja a versenyszezont

A horvátországi Isztrián, Buzet városa mellett rendezték meg szeptember 14-én és 15-én a hegyi autóversenyzés Európa-bajnokságát, ahol a székesfehérvári Szász László több mint kétszáz vetélytárs között állt rajthoz az öt kilométeres, közepesen technikásnak számító pályán.

Tihanyi Tamás

Szász nagyon erős európai mezőnyben versenyzett Buzetben

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Jól sikerült az autó beállítása, de az is számított, hogy előző este egy civil kocsival ötször is végigment a szerpentinen, s így jó eredmény született mindjárt az első edzőfutamon. Az ideje már ekkor jobbnak bizonyult az egy évvel korábbi legjobbjánál, amit Buzetben teljesített.

A tréning viszonylag rendben folytatódott, igaz, egy McLaren nekicsapódott a betonfalnak: egy félmillió eurós versenygép esetében az ilyesmi elég fájdalmasan érinti az adott csapatot még akkor is, ha a pilótának egyébként nem esik baja. (Több hasonlóan méregdrága, versenyre alakított Porsche, Lamborghini és Ferrari is rajthoz állt Buzetben.) Szász a második edzésen még korábbi eredményén is tudott javítani, így a rá az utóbbi években jellemző kiegyensúlyozott, magabiztos autózásra készülve várhatta a másnapi két futamot.

Szász nagyon erős európai mezőnyben versenyzett Buzetben
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vasárnap megint egymás után lendültek magasba a piros zászlók, mert egyre többen kockáztattak, hogy javítsanak előző napi eredményükön. Az egyik ilyen a magyar Tomcsányi volt, aki a cél előtt csúszott meg és törte össze az autóját: szerencsére a pilóta nem sérült meg. Ám ezzel még nem volt vége a baleseteknek, Szász elrajtolt, de előtte ketten is hibáztak, s két újabb csúnyán megsérült autót kellett lehozni a pályáról. A fehérvári versenyző megismételte a rajtot, remekül teljesítette a szerpentint, és az első versenyfutam időeredményével kategóriájában a negyedik, összetettben a kilencedik helyen állt az európai mezőnyben: lényegében csak saját Forma autójánál gyorsabb kialakítású, úgynevezett C-osztályú ellenfelek előzték meg.

A második futamban Szász szinte tizedmásodperc pontosan ismételte meg korábbi idejét, két vetélytársa azonban rontott, így végül – cseh, szlovén, osztrák, francia és két olasz ellenfél után – összetettben a hetedik helyen zárta az Európa-bajnoki futamot, kategóriájában pedig megőrizte negyedik helyét. Ez azonban azt is jelentette, hogy maga fölé emelhette a horvát bajnokság első helyéért járó serleget a díjkiosztón. Szász egy hét múlva Ausztriában folytatja, illetve zárja az idei versenyszezont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!