Bér a benzin és a gázolaj árát nem változtathatjuk meg

2018.05.26. 15:00

Pénztárcabarát tippek autósoknak

Újra az egekben a benzin és a gázolaj ára? Ismét szívjuk a fogunkat egy-egy tankolás után? Nem árt feleleveníteni, mit tehetnénk azért, hogy több kilométert tudjunk megtenni ugyanannyi üzemanyaggal. Benzinspórolós tippjeinket olvashatják.

Kelemen Attila

Ha a vezetési szokásainkat időről időre felülvizsgáljuk, azzal akár pénzt is spórolhatunk

Forrás: shutterstock

Aki mindent meg szeretne tenni azért, hogy csökkentse benzin-, illetve dízelüzemű autója fogyasztását, annak három fronton is be kell vetnie magát. Egyrészt a kocsiját kell felkészítenie, másodsorban a pedálkezelését kell felülvizsgálnia, harmadszor pedig a vezetési szokásait kell optimalizálnia. Ha mindegyik sikerül, akár 10 százalékkal is mérsékelhető az üzemanyag-fogyasztás.

Az autó felkészítése

Az első és legfontosabb tényező az autó összsúlya. Minél nehezebb, annál nagyobb többletfogyasztással számolhatunk. Éppen ezért ha van rá mód, tartsuk üresen a csomagtartót, illetve mellőzzük az utunk szempontjából felesleges tárgyak, csomagok szállítását. Megnőhet a fogyasztás a nagy légellenállás miatt is. A szükségtelen kiegészítőkre fókuszáljunk, ám ezúttal a karosszérián kívül: távolítsuk el az éppen nem használt tetőboxot, sítartót, kerékpártartót. Az alacsony guminyomás miatt is gyakrabban kell tankolni. Nagyobb lesz a kerekeket terhelő súrlódás; különösen akkor, ha többen ülünk az autóban, mint általában, és elfelejtjük ehhez igazítani az abroncsnyomást. Hogy elkerüljük az ilyen jellegű kellemetlenségeket, érdemes havonta ellenőriznünk a kerekek állapotát. Az autó felkészítése szempontjából még egy dologra kell figyelnünk: a gyártó által meghatározott gumiméretekre. Azok közül a legkisebbet használva jóval alacsonyabb fogyasztást érhetünk el, mint a pár számmal nagyobb abroncsokkal.

Ha a vezetési szokásainkat időről időre felülvizsgáljuk, azzal akár pénzt is spórolhatunk
Fotó: shutterstock

Ideális pedálkezelés

Az autósok zöme abban a tévhitben él, hogy ha üresbe kapcsolva közelíti meg az előre látható akadályt (piros lámpa, vasúti átjáró, körforgalom stb.), akkor a megállásig nulla a fogyasztás. Nos, ki kell hogy ábrándítsuk őket, ugyanis a „vitorlázás” néven is ismert megoldással nagyjából egyliteres fogyasztást erőltetnek az erőforrásra. Ha azonban a motorféket használjuk lassításra, a motorvezérlő megszünteti a befecskendezést – így gyakorlatilag nulla pillanatnyi fogyasztást érünk el.

És ha már gázelvétel: érdemes észben tartani a mondást: lassan járj, tovább érsz! Nemcsak a biztonságunkat veszélyeztetjük nagy tempónál, de a menetellenállást meghatározó légellenállást is növeljük: ráadásul a sebesség négyzetével. Ha 130-cal repesztünk a megengedett 90 helyett, akkor száz kilométerenként csak azért égetünk el 1,5 literrel több üzemanyagot, mert kiéljük a száguldozás utáni vágyunkat. Helyette inkább próbáljuk felvenni a forgalom ritmusát, és kerüljük a mellőzhető előzéseket. Váltsunk korán fel, autózzunk alacsony fordulatszámokon. Ha feleslegesen bőgetjük a motort, több üzemanyagot használunk el. Magas fordulatszámon akár kétszerannyi is lehet a fogyasztás az optimálisnál.

A túlságosan alacsony fordulat sem jó, ilyenkor erőlködik a motor, és azért igényel több üzemanyagot.

A benzinüzemű autóknál bőven elég 2000-2200-zal pörgetni a motort, a dízeleseknél korábban is válthatunk.

Szokások optimalizálása

A tudatosan és okosan vezető sofőröknek nem kell ragozni, de a vezetési szokásainkat érdemes időről időre felülvizsgálni. Pár másodperces, piros lámpás időzésénél nincs értelme, ellenben ha előreláthatóan legalább egy percig megállásra kényszerít minket egy útakadály, akkor érdemes levenni a gyújtást. Ugyancsak spórolhatunk azzal, ha a lehetőségekhez mérten mellőzzük a klíma használatát. Azzal együtt ugyanis többet fogyaszt az autó.

Ám a letekert ablakkal sem jobb a helyzet, mivel a kedvezőtlen turbulencia is fogyasztásnövelő. Előfordulhat az is, hogy kerülőutakkal ugyan nagyobb távolságot teszünk meg, mégis kevesebb üzemanyagot égetünk el.

Éppen ezért érdemes figyelni az Útinformot, és lehetőség szerint elkerülni a forgalmasabb útszakaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!