pákozdon egyre több a konfliktus

2021.05.06. 14:00

Két kerékpárút már túl sok lenne a jóból

A településen sokan úgy érzik, bajban vannak, mert a jelenlegi, főként hétvégi igen komoly kerékpáros-forgalom mellett egy újabb kerékpárút építése is szóba jött.

Tihanyi Tamás

Ez a felvétel egy szeles hétköznapon készült, de amikor remek az idő, szinte teljesen megtelik a kerékpárút

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az autósok már eddig is gyakran csak lépésben tudtak áthajtani a községen egy-egy kirándulásra alkalmas, nyárias napon, megesik, hogy ugyanazt a biciklistát egymás után többször át kell engednie maga előtt a járművezetőnek.

Ez a felvétel egy szeles hétköznapon készült, de amikor remek az idő, szinte teljesen megtelik a kerékpárút
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ahogy azt már a Fejér Megyei Hírlap mellett több más fórumon jeleztem, folyamatosan egyeztetek az érintettekkel a már meglévő, és tervezett, Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárút kapcsán. A 2018-ban megtervezett Budapest–Balaton kerékpárút nyomvonala, amit az akkori képviselő-testület elfogadott, a Gábor Áron, Pálinkaház, Petőfi utca, Kossuth utca, Szabadságharcos utca, Bocskai utca, Domb utca, Széchenyi utca nyomvonalon haladna át településünkön, amely terv megítélésem szerint elfogadhatatlan, hiszen a jelenlegi kerékpárút vonalvezetése már így is bőven okoz konfliktust a mindennapjainkban, a hétvégékről még nem beszélve – szögezte le Kardos Ádám, Pákozd polgármestere.

Kardos Ádám polgármester maga is kerékpározik, nem elfogult
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Álláspontját gyakran hangoztatta, amelynek eredményeként a közelmúltban sikerült egyeztetést folytatnia az érintett szervezetekkel, és azóta egy bejárást is tartottak.

– Ami tény, hogy a Budapest–Balaton kerékpárútnak a Velencei-tó északi partján kell haladni, de számunkra egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nyomvonalon. A kerékpárosokat a szűk utcákba bevezetni nagyon nagy felelőtlenség lenne, azonban a Budai út esetében még több problémát felvet. Megítélésem szerint a Budai úton csak a teljes keresztszelvényben történő átépítés, azaz a falu teljes hosszában, a kerítéstől kerítésig történő kiépítés hozna számunkra megnyugvást. Meglátásom szerint különbséget kell tenni a sport- és a hobbikerékpárosok között, hiszen a sportolni vágyók számára nem cél a településünk érintése, vendéglátóhelyeink látogatása, így számukra célszerű lenne, ha a Budapest–Balaton kerékpárút az M7-es autópálya déli vagy északi oldalán haladna. Hiszen a Gábor Áron úton keresztül nyitott maradna az átjárás a két kerékpárút között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!