Lóerő

2017.06.22. 17:50

Miklós Attila és Gyöngyösi Zoltán mindenkinek elérhetővé teszi a ralit

SZÉKESFEHÉRVÁR Csak néhány éve alakultak, és a fiataloknak igyekeznek segíteni abban, hogy ne a közutakon kelljen kipróbálniuk versenyzői képességeiket.

Szupkai Gábor

Miklós Attila a rali szerelmese. Vannak rajta kívül ezzel így egy páran. Ám ő nem csupán szereti és imádja ezt a sportot, rengeteget tesz is a népszerűsítéséért.

- Az Alba Rallye Team 2012-ben alakult, akkor döntöttük el, hogy hivatalos mederbe tereljük Gyöngyösi Zoltánnal együtt ennek a sportnak a felkarolását a környéken. A célunk az volt, hogy a fiatalok ne a közutakon, hanem zárt pályán és rendezett, biztonságos körülmények között éljék ki az ilyen hajlamaikat - mondta Miklós Attila.

Persze ez nem olyan egyszerű, hiszen komoly követelményei vannak a technikai sportoknak.

Nem is olyan régen így festett az Alba Rallye Team flottája . De az ő sikereiket nem az autók száma határozza meg Fotó: Alba Rallye Team

- Magasabb szinten igen. De van olyan szlalomverseny, ahol saját utcai autójukkal is indulhatnak, csupán bukósisak és biztonsági öv a követelmény. A lányom is szereti ezt a sportot, tagja az egyesületnek, és már navigátorként a Rallye2-ben tevékenykedik.

És mit kell tennie annak, aki a fejébe veszi, hogy versenyző lesz?

- Csak jelentkezik nálunk, hogy ebben a sportágban szeretné kipróbálni magát. Ehhez kell egy alapszintű vizsga, navigátornak és pilótának egyaránt. A vizsgadíj költségét akár át is vállalja a klubunk, de persze az erre való felkészülés hosszadalmas. Tisztában kell lenni a szabályokkal, meg kell nézni jónéhány versenyt, a szervizparkban is tapasztalatot kell szerezni. Rengeteg időt és energiát elvesz ez a sport. Az anyagiakról nem is beszélve.

Rögtön felmerül a kérdés, találtak-e már vajon csiszolatlan gyémántot az egyesület alapítása óta:

- Van nálunk két tehetséges fiatal pilóta is. Szűcs Rajmund már hat és fél évesen versenyeken indult, tizenkét évesen került hozzánk 2013-ban. Ő ralikrosszal kezdte, és azért jött, mert szeretne sprint versenyeken indulni. A másik pedig Baross Richárd, aki most még szlalomversenyeken indul, ahol kiderül, mit tud. Ha pedig jól teljesít, akkor jöhet a következő lépcsőfok, az amatőr rali. De még fejlődnie kell, javítania kell a tempóján, rutint kell szereznie. De idén már szeretnénk, ha amatőr futamokon tudna rajthoz állni, és ő is még csak 17 éves. Neki már van jogosítványa, így semmi akadálya nem lenne, hogy induljon.

Az Alba Rallye Team amellett, hogy lehetőséget nyújt fiataloknak a kibontakozásra, a rali rajongói bázisát is szeretne bővíteni.

- A Börgöndi Repülőnapon ötödik éve csináljuk a raliautó kiállítást. Ott bárki testközelből megnézheti az autókat. De ha valaki szeretne eljönni velünk amatőr versenyekre, azt is szívesen látjuk. Ha van hely az autónkban, hozzánk is csatlakozhat. Raliőrültek ne kíméljenek!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!