Lóerő

2009.10.09. 09:34

Női kézben a derbi

Székesfehérvár - Hazánkban körülbelül 15 éve rendeznek roncsderbifutamokat, de kilenc éve, a Magyar Országos Roncsderbi Szövetség (MORSZ) megalakulása óta mindezt már szabályozott keretek között, kijelölt, nem illegálisan kialakított pályákon teszik.

Parall Bálint

Jelenleg négy megyében nyolc egyesület színeiben háromszázötvenen hódolnak ennek a szenvedélynek, egy-egy futamon körülbelül 60-70 versenyző  köztük 16 fős női mezőny  jön össze, s olykor nemzetközivé is dagad a mezőny, hiszen osztrák autósok is csatlakoznak a futamokhoz, Ausztriában ugyanis a szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt nem megengedett ez a sport. Idén kilenc helyszínen, Csajágon, Hajmáskéren, Marcaliban, Kerkabarabáson, Kustánszegen, Szombathelyen, Igalon, Gyenesdiáson és Rumban feszültek egymásnak a roncsok, köztük Steigler Tünde 1600 köbcentiméteres Ladájával. Tünde már négy éve száguldozik a pályákon, 2007 óta, mint a szövetség elnöke.

- A párommal jártunk négy évvel ezelőtt egy versenyen, akkor szerettem bele végérvényesen ebbe a sportba - mesélte Tünde.  Pontosan nem is tudom leírni, hogy mi az, ami megfogott benne. A verseny izgalma, majd a rajt utáni tülekedés mindenesetre olyan bizsergető érzés, amit imádok újra és újra átélni.
Tünde négyéves pályafutása alatt elég szép sikereket ért el, még akkor is, ha a női mezőnyben nem választják külön a különböző kategóriájú autókat, hanem 809-es Ladájával összkerékmeghajtású, turbós és nagy kategóriás versenyautókkal méri össze tudását.
- Idén az éves összesítésban a hatodik helyen végeztem. Bár az igazsághoz tartozik, hogy több versenyt is kihagytam, mert úgy meghibásodott a Ladánk, hogy a párom, Kormos Barnabás nem tudta helyrepofozni, s ez azt jelentette, hogy számunkra aznap véget ért a verseny. Egyébként ő és tízéves fia is versenyez. Áron az elmúlt szezonban a  gyerekkategóriában végzett összetettben a harmadik helyen, megelőzve a fehérvári Szücs Rajmundot.
Tünde beszélgetésünk során is egy talpraesett hölgy benyomását keltette, s úgy néz ki, hogy a hajmáskéri klub színeiben versenyző hölgy eme tulajdonságát a MORSZ égisze alá tartozó egyesületek képviselői is észrevették.
- Az az igazság, hogy elég nagy a szám - utalt elnökké választásának okaira, körülményeire Tünde.  - Sok hiányosságot láttam az akkori működésben, próbáltam rendet tenni, folyamatosan bombáztam a vezetőséget az ötleteimmel, aminek az lett a vége, hogy a nyolc egyesület végül megválasztott elnöknek. Büszkén mondhatom, hogy azóta a rendtartás, az ügyvitel sokkal precízebben működik, ezen kívül a hatezer forintos  éves tagdíjból a tíz versenyhelyszínen mindig biztosítunk meleg ételt, és a versenyzők biztosításáról sem feledkezünk meg. Idén pályázatírásba is fogtam, most az a legfőbb célom, hogy  egy időmérő kapuhoz szerezzek elegendő pénzt, s végre elhagyhassuk a kissé elavult, stopperórás mérést - tette hozzá Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!