Lóerő

2013.05.24. 09:55

Nemzetközi versenyre készül Kloiber Ákos

A modellezés izgalmas világához hat évvel ezelőtt csatlakozott Kloiber Ákos. Azóta már minden versenykörben számolni kell a tehetséges székesfehérvári fiatallal.

Miskei Anita

A modellezés különleges, izgalmas világa sokakat vonz, akik pedig igazán ráéreznek az ízére, sosem szakadnak el a versenyektől, s a versenypályáktól. Van, akinél a benzingőz, másoknál a sebesség mámoros íze, a versenyzés izgalma, a tizednyi, századnyi időkülönbségek, rekordgyanús köridők adrenalinnövelők, akár csak a Forma 1-ben. Nem csoda, hogy a fiatalok, s az idősebbek is megférnek egy pályán, s versenyeznek elektromos, vagy éppen robbanós modellekkel, tuningolt, vagy alapgépekkel. Hiszen a lényeg a játék, a verseny, s az együtt eltöltött idő.

Talán éppen ez vonzza Kloiber Ákost, a tehetséges székesfehérvári fiatalt is, aki hat évvel ezelőtt kezdett el igazán komolyan foglalkozni a modellautózással. Gyermekkorától érdeklődött a modellautók iránt, s ma már sikeres versenyzőként tartják számon modellező körökben, akivel bizony számolni kell.

Kloiber Ákos nemzetközi megmérettetésre készül versenyautójával, amit maga tuningol, s amivel naphosszatedz (Fotó: Lovász Lilla)

Ákos elárulta eredményességében sokat segít az is, hogy végre Székesfehérváron is van egy hely, egy pálya, ahol gyakorolhat. Az új, elektromos on-road pálya, az Alba Ring nemrégiben, a modellezők és családjaik segítségével épült ki, s ezen gyakorolhatnak az érdeklődők.

Ákos néhány titkot is elárult, például azt, hogy egy-egy edzés előtt hetven liternyi cukros vízzel locsolják fel a pályát a jobb tapadás érdekében. A cukros vízzel fellocsolt pálya 3-4 napig használható, ha nem esik az eső, azt követően azonban porossá, s így újra csúszóssá válik. Ez egyébként Európa szerte bevált gyakorlat, bár van, aki a fűrészolajat, vagy a cukros üdítőitalokat  alkalmazza, így segítik a versenyzőket, akik merészebb, gyorsabb köröket futhatnak a jobban tapadó, szó szerint ragacsos pályákon. Ákos pedig gyakorol is, hetente három napot is edzéssel tölt. A pálya nyomvonalát jól ismeri, maga választotta ki az Alba Ringre.

A modellautó életre kel a pályán, "felvillanyozó" az elektromos gép (Fotó: Lovász Lilla)

- A múlt héten tulajdonképpen elkezdődött a nyári szezon, s így a teremversenyeket követően végre a szabadban is autózhattunk. Ez a Tamiya Kupa sorozatának egyik futama volt, ahol kategóriámban a harmadik helyet szereztem meg. Hat futam volt, melyből három időmérő, akár csak a Forma 1-ben, s a versenyzők időeredménye is olyan szoros volt. Csak a köridő, és a pontosság, a hibátlan körök számítanak, ezzel érhetünk el sikert - mesélte Kloiber Ákos, aki jó néphány serleget, érmet is begyűjtött már az eddigi versenyeken. Hozzáfűzte, nincs könnyű dolga, hiszen kevés a helyi, megyei versenyző, leginkább Budapestről érkeznek Fehérvárra edzőpartnerek. Olykor pedig magányosan hajtja körről-körre autóját az Alba Ringen, hogy formába hozza magát.

- Az Európai Túraautó Sorozatra készülök, melynek ausztriai, majd a szlovákiai fordulóján is szeretnék részt venni. Ez nem csak Európában népszerű, hiszen még Japánból is érkezik versenyző a sorozatra - mesélte a tehetséges fiatal. Hozzátette, az európai pályákétól a magyarok még elmaradnak, fejleszteni kell őket, reméli, ebben is lesz előrelépés. Most azonban leginkább saját modellautóját és vezetési technikáját igyekszik csiszolni, hetente háromszor tart edzést, tesztelést, igyekszik a maximumot kihozni magából a nyári versenyekig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!