2025 környékén jöhet változtatás

2020.12.05. 07:45

Nemsokára elfogynak a magyar rendszámok

A magyar közúti járműveken évtizedek óta megszokott 3 betű – 3 szám kombinációban az „S” betűvel kezdődő rendszámok forgalmazását 2018-ban már elkezdték. Ha ilyen ütemben halad a rendszámok kiadása, akkor rövid időn belül, akár pár év múlva új szisztémát kell kitalálnia a Belügyminisztériumnak.

Korondy Tamás

Egyelőre marad az eddig használt rendszámozási szisztéma

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Természetes, hogy a koronavírus-járvány miatt kevesebb új autót adnak el Magyarországon, illetve az sem meglepő, hogy külföldről is kevesebb importautó érkezik. Ez azt jelenti ugyan, hogy a kiadható rendszámok sem fogynak akkora lendülettel, mint korábban, ám így is az S sorozat közepénél (SL) tartunk, ha pedig ez kifut, csak a T, V és Z betűk adhatók ki utána. A mostani becslések szerint már 2025-ben szükség lehet újfajta rendszámok használatára.

Az ügyben még az év elején megszólalt Gyulainé Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogi igazgatója is. Véleménye szerint több megoldás is szóba jöhet. Egy januári nyilatkozatában úgy fogalmazott: „Egyrészt kiút lehet a személyhez kötött rendszám, vagyis ha egy jármű adásvételét követően az új tulajdonos a korábbi autójának az azonosítóját kapná meg”.

Másik megoldásként a forgalomból már véglegesen kivont rendszámok újbóli kiadását említette – ezt tartja a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásnak is, „ugyanakkor ez sem tekinthető véglegesnek, de jelentős tartalék van a lehetőségben” – mondta. Ide kapcsolódhat az egyénileg kiválasztott rendszámként való megvásárlás esete is.

A jelenlegi szabályok szerint 112 450 forintért vehető egyéni rendszám, de – értelemszerűen – csak a „még le nem gyártott” azonosító vásárolható meg. A jó ízlés határain belül sok lehetőség adott.

Egyelőre marad az eddig használt rendszámozási szisztéma
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Felmerülhet ötletként a Nyugat-Európában már régóta használt területi alapú rendszám, mely egy bevált rendszernek tűnik. Előnye lehet például, hogy bármilyen közlekedési szituációban, balesetben egyből beazonosítható, hogy hova tartozik a közlekedő, viszont adásvételkor cserélni kell, hiszen például egy Debrecenből a fővárosba kerülő autóra ebben az esetben szükséges új azonosító igénylése.

Az origo.hu internetes portál néhány napja kapott választ a fő döntéshozó szervtől, az Információs és Technológiai Minisztériumtól a témában.

– A gépjárművek világjárvány miatt lelassult ütemű forgalomba helyezése miatt csökkent az új rendszámok iránti igény is, így a jelenlegi karakterkészlet (három betű, három szám) használatával még évekig biztosítható a rendszámok kiadása. A mostanit idővel felváltó rendszámstruktúra kialakításának elsődleges szempontja, hogy tartósan, hosszabb időre garantálja a gépjárművek hatósági jelzéssel való ellátását – írja válaszában az ITM, amely hozzátette, hogy ennek ellenére a rendszámozás szisztémájában való változtatás témája jelenleg nem szerepel az elsődleges, kidolgozandó feladataik között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!