olyan, mint a szabad jelzés

2018.07.13. 11:30

„Hobbiból tömegközlekedem” – Nemes Benő nélkül nem indul honi nosztalgiavonat

A szabadbattyáni Nemes Benő a régi gépállatok megszállottja. Vonatok, villamosok, autók és buszok lelkes ismerője. Egyedülálló autókilincs gyűjteménnyel rendelkezik.

Majer Tamás

Benő kezében, adekvátan, éppen egy Ikarusból való kapaszkodó van.

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Rendkívüli érdeklődésem van az autók, buszok, vonatok, villamosok iránt. Amikor csak tehetem, utazom velük, fényképezem, videózom őket – vallja magáról Nemes Benő, a tömegközlekedés felkent rajongója.

Otthonának kiegészítőit is áthatják az ódon monstrumok darabjai. Polcain autókilincsek sorakoznak, a legtöbb a hátunk mögött hagyott szocialista ipar autóiból kihullott relikviák. Míg mások kerti bútorról szólva a műanyag, a rattan vagy az új divathullám szerinti raklapból eszkábált garnitúrákra esküdöznek, ő egy Ikarusból kiszuperált kétszemélyes ülésen élvezi meló után a délutáni napfényt.

Benő kezében, adekvátan, éppen egy Ikarusból való kapaszkodó van.
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon szép emlék, hogy utazhattam még a 2006-ban megszűnt, Balatonon közlekedő gőzmozdonyos vonattal – elevenítette fel. – Egyébként sok kritikát kapott anno ez a vonat, mert olyan mozdonnyal és kocsikkal pöfögött, amelyek menetrend szerint soha nem közlekedtek. Számomra mégis nagy élmény volt: a nosztalgiajárat sűrítve adta vissza a régi vasúti hangulatot – mesélt Benő a gőzmozdonyos szerelvényről, amely a kilencvenes években még Révfülöp és Keszthely között közlekedett. Az ezredforduló tájékán helyezték át a starthelyét Badacsonytomajra.

Most decemberben a legendás Nohabok húzta nosztalgiajáraton – Budapesttől Tapolcáig és vissza – élvezte az utazást hozzá hasonló vasútfanatikusok körében.

A gyűjtő autókilincs-gyűjtemény darabjai
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Élmény volt az igazi, harmincas években gyártott első osztályú kocsira felszállni. A bársonyozott ülések, a tükör, a bronzhatású díszítések magával ragadtak – áradozott.

– Májusban a nemzetközi Ikarus-találkozóra is egy nosztalgiavonattal utaztam, amelyet egy M40-es púpos mozdony vitt. Ilyen 14 éve nem járt már a Balaton-parton. 1996-ig rendszeresen jártak, 2004-ben egy nyár erejéig tértek vissza – sorolta a típus és évszámokat Benő.

Egy 1970-es évekből való 200-as Ikarus gyári fotója
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Nyaralását is úgy tervezi, hogy Kaposvár környékén végre felszállhasson egy Nabi Siriusra.

– Hobbiból is szoktam tömegközlekedni, hogy kipróbáljak érdekes járműveket. Igyekszem minél többet utazni a régi Ikarus-buszokkal is, hiszen ezek hamarosan el fognak tűnni az utakról – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!