Lóerő

2009.05.22. 08:56

Nem egy csajos meló

Budapest, Székesfehérvár - Az ország talán egyetlen női profi légecsetfestőjét nevelte ki a megyeszékhely Szöllősi Györgyi személyében. A hölgy ma már a fővárosban festi a motorokat, autókat.

S. Töttő Rita

Egy félreeső budapesti műhelyben fogad bennünket a székesfehérvári Szöllősi Györgyi. A harmincas, feketeruhás, fekete hajú hölgy most is épp munkában van: felhőket fest egy bukósisakra. A megrendelő szava szent, éppen ezért az ország egyetlen női airbrush, magyarul légecset-festőművésze minden kívánságot teljesít. A motorok és autók karosszériájának felülete  olyan szabad terep a tehetséggel és kézügyességgel megáldott művészek számára, mint a vászon vagy egy szabad falfelület.
- Gyerekkoromban mindig rajzolgattam, a könyveim, füzeteim tanúskodnak erről. Az élet persze másfelé vitt, a grafikusszakmától egészen távol dolgoztam sokáig. Szüleim javaslatára rendes szakmát tanultam, majd  katona voltam hat évig -  meséli Györgyi. - A parancsteljesítés és a kávéfőzés nem volt elég. Egy kiállításon végül megismertem a mostani páromat, aki akkor azt mondta, hamarosan nyit egy airbrush iskolát.
 A sors is azt akarta, hogy ebben az irányban induljon el a nem csak akarattal, de tehetséggel is megáldott székesfehérvári lány, ugyanis ajándékba kapott egy tetoválószalonból való festőszerkezetet, amellyel el is kezdhette a tanulást, gyakorlást. 

Szőllősi Györgyi munka közben

 - Az első sisakot még egy barátomnak készítettem, azóta már harmincnégyet megfestettem  számolja.  Minőségben az évek alatt sokat javult a technikám, ahogy fejlődtem, úgy lettek szebbek a mintáim. Alkotásai a g-design honlapján is láthatók: tigrisfej éppúgy a repertoár része, mint az aranyos  mesefigurák, Shrek és a kistehén. Az airbrush technikával nagyon precíz, élethű festmények készíthetők. Az eszköz   sem bonyolult: rákötik a szerkezetet egy kompresszorra, amely levegőt juttat  a pisztolyba. A tartályba pedig festéket tesznek. A billentyű hátranyomásával szabályozható a levegő nyomása és a festék mennyisége. 
- Olyan ez, mint egy fényezőpisztoly, csak kicsiben  magyarázza, s mutatja is közben Györgyi.  Az így készült képeknek csak a fantázia szabhat határt, gondolom, s ez be is bizonyosodik, amikor a hölgy elkészült alkotásairól készült képeket nézegetem. Györgyi az állatmintákat és a természeti formákat kedveli: 
- A felhők  közel állnak hozzám. De  bármit megfestek: a rajtkockától  a rajtszámon át az ördögfiguráig, a kutyaképig, a családtagokig. A célom, hogy nagyon jól megtanuljak festeni. Sokan foglalkoznak ezzel a technikával, ezért az érvényesülés is nehéz, nem is beszélve arról, hogy ez egy meglehetősen férfias szakma.
 Györgyi nem csak karosszéria-felületeken éli ki kreativitását: fest vászonra is.
 -  Tavaly volt az első komolyabb megmérettetésem, a prágai motorkiállításra került ki egy általam festett motor, de szakújságban is bemutattak már - mondja, s mellette párja, egykori tanára szerényen és halkan dolgozik. Csiszolja, gitteli a bukósisak felületét. Mert hát ez a munka nem csak a festésből áll. Sőt, ahogy Szöllősi Györgyi fogalmazott: a festés már csak hab a tortán. A hírét pedig korábbi megbízói viszik tovább.
-  Azt szeretem, ha fülig ér a megrendelők szája, amikor meglátják az elkészült járgányukat. Így jönnek az újabb megrendelések  - teszi hozzá, s rálehel a légecsettel egy árnyékot a frissen festett felhőképződményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!