Divattá váltak, ám egyelőre sok kérdést vetnek fel

2020.05.31. 07:50

Nem csak lábbal hajtják a rollert

Hazánkat is elárasztották az elektromos rollerek, melyeket nagyvárosi cirkálóként emleget egy-egy webáruház. Erősen eltérnek viszont a vélemények arról, hogy ezek a járgányok járműnek minősülnek-e.

Káldor András

Számos érv szól az elektromos roller mellett Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

Fotó: NAGY NORBERT

Korántsem könnyű eligazodni, mivel akad olyan roller a kínálatban, melynek sebessége eléri a 40-50 km/órát. Az elektromos rollerek az újabb termékek közé tartoznak, néhány éve jelentek meg a piacon. Nagyon közkedveltek, köszönhetően annak, hogy nemcsak mozgatásra, hanem automatikusan is működnek.

A múltból sok ember emlékezhet rá, hogy milyen kisebb vagy nagyobb rollerei voltak otthon, amelyeken taposhatott a városban. Az elektromos rollerek azonban nemcsak a gyerekeknek vagy éppen a serdülőknek szólnak, hanem a felnőtteknek is, akik gyorsan megkedvelték azokat.

Számos érv szól az elektromos roller mellett
Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

Azon kívül, hogy ténylegesen hasznos ez a járgány, kétségtelenül zavaros a helyzet vele kapcsolatban abban a tekintetben, hogy mennyiben vonatkozik a KRESZ hatálya alá, egészen pontosan hol szabad velük közlekedni, és minek is minősül. Az biztos, hogy a roller nem segédmotoros kerékpár, mivel nincs két fékrendszere, megfelelő szabványos helyzetjelző lámpája, és a hangjelzése is esetleges. Ráadásul a rollerek motorrá minősítése azzal járna, hogy a teherautók és buszok között kellene közlekedniük, ami egyáltalán nem lenne veszélytelen. Abban viszont megegyeznek a szakértők, hogy a közlekedésben többé nincs helye a járdán, gyalogosok között. Használói leginkább csak úttesten, buszsávban vagy a kijelölt kerékpársávon közlekedhetnének.

A rollert kedvelők több okot tudnak felsorolni a járgány mellett. Kiadásaikat minimalizálhatják, hisz bár elektromos árammal kell tölteni, költsége sokkal kedvezőbb, mint bármely járműé. A rollerrel időt lehet spórolni munkába járáskor, ráadásul az autós utazáshoz képest nemcsak az üzemanyagon, hanem a parkolási díjakon is spórolni lehet. Összecsukhatók egyes típusok, fel lehet vinni a lakásba vagy akár a munka­helyre, valamint az utazás több szempontból is a testmozgás könnyű formájaként támogatja az egészséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!