Kikacsintottak a motorosok

2017.12.29. 09:30

Itt a II. ukrán melegfront – előkerültek a kétkerekű járgányok

Mit is keresnek télvíz idején a motorosok az újságban? A napi maximum elérte a 10 fokot, és ilyenkor egy igazi megszállott a bringán ül.

Nagy Zoltán Péter

Azért ennyire nincs meleg, de látni így decemberben motorosokat szép számmal.

Úgy tartja a motorosok többsége, hogy a motorozáshoz a legjobb idő a tavasz és az ősz. Nyáron sem úszhatjuk meg

a bőrszerkót, mert nem elég az esés pillanatában felkapni a motorosruhát, arra készülni kell. Márpedig szellőzés ide, szellőzés oda, bizony ezekben a rucikban bepállik az ember. Télen pedig nincs az a jéger, az a mackó a bőr alá, amitől ne lenne garantált a reuma. Persze, a fűtött szerkó már régen nem ismeretlen, sőt egyre korszerűbbek kerülnek a piacra.

Azért ennyire nincs meleg, de látni így decemberben motorosokat szép számmal.

De a mostani alkalom mégis az, hogy a napi maximum néhol meghaladja a 10 fokot, ami annyit jelent, hogy egy fanatikus motoros – márpedig a többségük az – előkapja a bringát, és közlekedik vele. Tény, hogy olyanok is akadnak, akik kényszerből teszik mindezt, de ők is ott vannak a közlekedők között. Tehát előkerültek a motorkerékpárok, jó idő van hozzá, de az a bizonyos rásegítő fűtés nem árt, főleg, mert ahogy lehanyatlik a nap, azonnal esik 7-8 fokot a hőmérséklet.

Motorosok Déván

Kétféle fűtésrendszer alakítható ki, az egyik a meleg vizes, a másik az elektromos. Az elsőnél komoly „állomást” kell kialakítani, és ráadásul csak vízhűtéses motorkerékpárnál használható – a horror beszerzési árról ne essék szó. A második verziónál egy szivargyújtót kell csak telepíteni, bár nem árt, ha kicsit megnöveljük az akkumulátor kapacitását. A gyári melegítőruhák ára is elég borsos, de nem érdemes az újabban szokássá nőtt házi gyártásba kezdeni. Többen vannak, akik fűthető autóülés-huzatot szerelnek be tépőzárral a saját ruhájukba, ezzel biztosítva a meleget. Viszont a háromfokozatú fűtő sem ad egyenletes meleget, mert a gyári szereléseknél a fűtőszálak sűrűsége nagyobb a szeles testrészeknél, azaz a térd, váll, mell, kézfej tájékán. A házilag barkácsolt fűtött ruháknál viszont egyes részeink leégnek, miközben más helyen odafagyunk.

Harley-találkozóra siető motoros a nyáron

Száz szónak is egy a vége, a mostani időjárás dél körül a fűtetlen ruhában kellemes lehet, de tartósan, nagy távra ne rendezkedjünk be! Az év utolsó napja környékén lehűl egy kicsit az idő, de utána újra tavasziasra fordul. Majd márciusban lesz megint zima? Mindenesetre a téli gumi a mocira is kötelező ilyenkor!

A ROBOGÓ IS KÉRI A TÉLI GUMIT!

A legtöbben természetesen robogókkal járják a városok, falvak útjait. Na, ők azok, akik valószínűleg kényszerből motoroznak télen. Sokan robogóval járnak dolgozni, azzal a jelszóval, hogy azt az egy-két kilométert kibírja. Vannak, akik azzal dolgoznak, látom a pizzásokat, még ilyenkor is sokan viszik robogóval a kerek falatokat. A hőmérséklet rövid távon elviselhető a kismotorokon is, de a biztonságot nem helyettesíti más, csak a téli gumi. Valahogy a robogósok körében a legelterjedtebb, hogy egyszerűen gumi legyen a keréken, mindegy, hogy az milyen. Pedig ég és föld! A meghajtott hátsó kerék is korrektebbül viselkedik, fékezéskor esély van rá, hogy az úton maradjon a robogó, de ne fekve! Igenis,

a robogó is kéri a téli gumit!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!