Lóerő

2017.07.20. 17:00

Mire ügyeljenek a motorosok nyáron?

A nagy nyári melegben kifejezetten kell figyelniük a járművezetőknek az utakon, természetesen ez a motorosokra is érvényes. Bogdány Attila fehérvári motoros oktató adott néhány jó tanácsot.

Laci Patrícia

A kánikulára való tekintettel összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a motorosok számára, amelyet érdemes lenne betartaniuk. Bogdány Attilát, székesfehérvári motoros oktatót kérdeztük.

- A nyár ellenére is kötelező a zárt öltözködés: magasszárú csizma, kesztyű, bukósisak! Szerencsére lehet azért már olyan kiegészítőt, illetve ruházatot beszerezni, ami nyáron is kényelmes, s nem okoz gondot, ha tűz a nap - kezdett bele a szakértő.

Az öltözködésnél fontos szerepet játszik a látni és látszani elve is.

- Több motorosra jellemző, hogy sötét ruhában van, ez pedig nem jó, érdemes nekik láthatósági mellényt beszerezniük, illetve vannak rikító színben pompázó bukósisakok is, melyeket szintén ajánlok - tanácsolta Bogdány Attila.

A legszámottevőbb problémát az udvariasság hiánya adja általában.

Kötelező a zárt öltözködés még a nyári kánikulában is!
Fotó: Pixabay.com

- A motorosok előremehetnek a piros lámpánál, ha sor vagy éppen dugó van, ezt a KRESZ már elő is írja. Az autósok egy része viszont nem tolerálja azt, hogy egy motorosnak nem feltétlenül kell a sorban állnia, mivel egy nyomon haladó jármű. Nyilván az udvariasság egy kölcsönös dolog, a motorosnak nem feltétlenül 50 km/h sebességgel kell cikáznia az autók között!

Bárkivel előfordulhat, hogy bent felejti magát a belső sávban, nyilván motorral egyszerűbb megoldani, viszont az autók is be tudnak csapódni a motorosok elé, így fontos a fokozott figyelem. Ráadásul a bukósisak a periférikus látómezőt gátolja, így illik erősen forgatni a fejet, mert az éles látás mezeje középen van, gondolok itt egy telezöldes lámpa esetére: ha kanyarodnak, győződjenek meg arról, hogy tényleg nem kel át a zebrán gyalogos vagy biciklis - mondta az oktató.

Bogdány Attila motoros oktató
Fotó: FMH-archív

Nyáron sok autóban jár a klíma, így megjelenhetnek tócsák az utakon. Ha a víz keveredik az olajjal, s egyéb más szennyeződésekkel, elég csúszóssá válhat az út, amely egy motoros számára kifejezetten balesetveszélyes.

- Megfigyeltem, hogy a körforgalomban lévő növény gondozását automata öntözéssel oldják meg. A körforgalomba befolyik a víz, s elég csúszóssá tud válni ott az út, ami szintén nem biztonságos a motorosok számára - figyelmeztetett a szakértő.

A motorosoknak kifejezetten kell ügyelniük a teherautókra is az oktató szerint.

- Azt vettem észre, hogy egy nagyobb járművet a motorosok nem úgy kezelnek, ahogy kezelni kéne: a teherautónál azért elég nagy a holttér, mégis beállnak mellé a motorosok. Egyébként ha a motor vezetője belenéz a teherautós visszapillantó tükrébe, s látja az autó sofőrjét, akkor a teherautó vezetője is látja a motorost! Ám ha ez nem így van, akkor a motoros holttérben áll, ami balesetveszélyes - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!