Kismotor

2017.10.17. 15:55

Motoros járművek gyerekeknek? (x)

Ahogy gyermekünk cseperedik, egyre több, érdekes és számára igen izgalmas dolog kelti fel a figyelmét.

Eleinte, mikor elkezd kúszni, majd mászni, nagyon meg fogja szeretni azokat a játékokat, melyek gurulnak. Lehet az egy labda, vagy akár egy kisautó. Ezután nem kell sok idő és megtanulja a hangokat utánozni és imádni fogja tologatni maga előtt az autót, ahogy brümmög hozzá. Aztán látja, ahogy apa, vagy anya autóba ül és vezet, és mindenképpen szeretné ő is utánozni ezt a viselkedést.

A gyerekek imádnak járművekkel menni, hiszen megtapasztalhatják a gyorsaság élményét! Na de mikortól érdemes bármilyen járművel is meglepni a gyerkőcünket?

Mikor, milyen járgány való a gyereknek?

8-9 hónapos korukban a legtöbb baba már állni tud és próbálkozik a lépegetéssel. Ilyenkor célszerű egy járássegítőt beszerezni, mégha nem is „igazi” jármű, kerekei vannak és a gyerek haladni tud vele. Biztosan nagyon fogja élvezni! Egy ilyen eszközzel nagyon hamar kialakul a gyerek egyensúlyérzéke, pár nap alatt megtanulnak ügyesen lépegetni utána. A legtöbb anyuka azt tartja jónak, ha olyan 1 éves kora körül megpróbálkozunk a kis, műanyag motorozással.

Szuper születésnapi meglepetés lehet például, pár az is igaz, hogy sokkal jobb, ha a gyereket ráültetjük a motorra, mielőtt megvásárolnánk, így látjuk, hogy a mérete megfelelő-e számára. Nagyon rossz lehet az, ha valaki egy sokka nagyobb gyereknek való motort vásárol meg és a gyerek örül neki, ki szeretné próbálni, de ez számára kényelmetlen, nem mellesleg balesetveszélyes is lehet. Így jobb, ha biztosra megyünk és vagy ráültetjük a gyereket a boltban, vagy egyből a legkisebb méretet vásároljuk meg. Szuper lehet ebben az időszakban még a babytaxi kipróbálása is. A lényeg, hogy kényelmesen üljön és mindkét talpa teljesen leérjen a földhöz.

A kicsik pár nap alatt nagyon profin megtanulnak a kismotorral közlekedni és nagyon nagy élvezet ez számukra! Sok gyerek ezután egyáltalán nem akar már babakocsiba „unatkozni” és mindenhova motorral akar menni. Ilyenkor az is jó lehet, ha kipróbálunk egy olyan kisbiciklit, amit a szülő vezet és irányít hátulról. Számára így biztonságos lesz a közlekedés akár az utcákon is. Rengeteg féle kisbicikli létezik erre a célra, vannak egyszerűbbek, de vannak olyanok is, amik mindenféle extrával el vannak látva. Például lábtartó, csomagtartó, napernyő, vagy akár táska. A legfontosabb azonban mindig a baba biztonsága, így olyan válasszunk, amiben található egy 5 pontos biztonsági öv, hogy a baba soha ne essen ki belőle! Ha komolyabb járművet akarunk vásárolni, érdemes körülnézni a Sportszer nagykereskedésekben is, a kedvezőbb ár reményében.

A 2-3 évesek hatalmas kedvence, a futóbicikli

Ez a korszak után nagyon izgalmas lesz számára a futóbicikli, amit 2-3 éves gyerek már nagyon könnyedén tud használni. Ennek az a lényege, hogy egy olyan bicikli, melynek még nincsenek pedáljai, így a gyerek szabadon tud vele menni, úgy, hogy ül és simán a lábával löki magát.

Azt gondolhatjuk, hogy ez lényegébe ugyanaz, mint a kismotor, pedig nem! Nagy különbség köztük, hogy míg a kismotoron két kerék található általában hátul, így inkább háromkerekűnek minősül, addig a futóbicikli kétkerekű, melyen a gyerek megtanulja az egyensúlyozást.

Vásárláskor jó, ha odafigyelünk arra, hogy olyan bicajt válasszunk, melynek ülése állítható, illetve szerelhető rá pedál is, így 1-2 év múlva átalakítható normál biciklivé és pótkerékkel 4-5 évesen már minden gond nélkül használni tudja. Nagyon népszerű ezeknél a futóbicikliknél az, hogy a bicikli vázára fel van matricázva a gyerek neve, vagy beceneve. Ez különösen akkor jön jól, ha játszótérre megyünk, hiszen így az ugyanolyan színű bicajt se keverjük össze máséval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!