Lóerő

2014.07.03. 19:05

Milyen lesz a jövő taxija?

Fontos, hogy egy jármű technikai értelemben mit tud, mennyire biztonságos, de valljuk be, nagyon fontos manapság az is, hogy egy autónak legyen karaktere.

Gábor Gina

Nem véletlen, hogy a legnagyobb autógyártók pontosan tudják, mennyire lényeges egy-egy formatanulmány, amikor új piacot keresnek, vagy egy-egy réteget, korosztályt akarnak megcélozni.

A Köfém Művelődési Házban nemrégiben három fiatal ipari formatervező munkáit állították ki. Egyikük, Ruppert Dániel kifejezetten járműtervekkel szerepel a tárlaton, bár a dizájn más területei is érdeklik. Diplomamunkája egy tengeri hajó terve volt, most egy belga cégnek dolgozik: lószállító kamion formai elemeinek tervezésével foglalkozik. A tárlaton egy híres autógyártónak készített szépséges formatanulmányát láthattuk, emellett pedig egy fantasztikus, igen szép és modern vonalú, automata taxi tervét is kiállította:

- Tesztelnek már hasonlókat a nagy autógyártók, hiszen a jövő taxija efféle jármű lesz. Arra törekedtem, hogy a megjegyezhető, kedves formát hozzak létre. Ugyanakkor a taxi karaktere a régi, hintókra is reflektál, a kerekei azért kerültek hangsúlyosan a sarkokra: azon túl, hogy így még jobban is tud manőverezni, a klasszikus formát is idézi - mondta tervéről Ruppert Dániel, akik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem járműtervezői szakán szerzett diplomát. A jövő taxija szerinte úgy működik majd, mint bármilyen más szolgáltatás. Ezek az automata, sofőr nélküli autók járnak-kelnek majd a városban (nem is biztos, hogy csak egy parkolóban kell állniuk). A lényeg, hogy eljusson oda, ahová rendelem, aztán elvigyen a célig.

S hogy mindez mikor lesz valóság? Ruppert Dániel szerint nem is kell olyan sokat várnunk az automata vezérlésű járművekre: 10-15 éve múlva biztosan eljut odáig az autógyártás...




Címkék#taxi#jövő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!