Öt márkáé forgalom fele

2018.03.10. 11:00

Az országos használtautó-piaci statisztikákat alátámasztják a megyei tapasztalatok

Egyre nagyobb sebességre kapcsol a hazai használtautó-piac. A gazdát cserélt használt személyautók száma 2017-ben elérte a 688 ezret, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – olvasható az mmonline.hu felmérésében.

FMH

Két év alatt több mint negyedével nőt az új gazdára talált használt autók száma. Vajon meddig tart a a növekedés? Fotó: FMH-archív

Az utolsó negyedév minden eddiginél erősebb forgalmat hozott, az átírások száma első alkalommal lépte át a 180 ezres szintet ebben az időszakban. A jelenlegi folyamatok alapján a 2018-as év új rekordot hozhat, a belföldi átírások száma egészen 750 ezerig is emelkedhet. Egy kisebb, év eleji visszaesést követően az előző évben újabb csúcsokat döntött a használt autó-piac. A növekedést egyaránt támogatta az úja utó-eladások, illetve a használtautó-import további erőteljes bővülése. Az előbbi 20, míg az utóbbi 9%-ot meghaladó mértékben növekedett 2017-ben.

- Két év alatt több mint negyedével nőtt a gazdát cserélő használt autók volumene. Ennek eredményeként tavaly a teljes, forgalomban lévő 3,4 milliós hazai gépjárműállománynak immár több mint 20%-a megfordult a piacon. Ez egyben azt is jelenti, hogy hosszabb távon már nem számíthatunk a jelenlegi dinamikus növekedési ütem fennmaradására. Amennyiben azonban a mostani kedvező gazdasági klíma a jövőben is kitart, 2018-ra a hazai használtautó-átírások száma akár a 750 ezres szintet is megközelítheti – véli Halász Bertalan, a JóAutók. hu vezérigazgatója. Ehhez azonban a gazdasági konjunktúra fennmaradásán túl, arra is szükség van, hogy a piac mindkét utánpótlási forrása tovább bővüljön.

A gépjárműimportőrök idén 7–8%-os növekedést várnak az új autók piacán. A használtautó-import alakulása körül jóval több a kérdőjel. A 2016-os 16% után tavaly már csak 9%-kal több használt autót hoztak be Magyarországra. Amennyiben pedig idén célt érne a szakmai szövetségek azon törekvése, hogy műszaki és környezetvédelmi okokból jobban szabályozzák a behozatalt, további növekedés helyett akár csökkenésre is sor kerülhet ebben a szegmensben.

Két év alatt több mint negyedével nőt az új gazdára talált használt autók száma. Vajon meddig tart a a növekedés? Fotó: FMH-archív

A belföldi használtautó-piacon tavaly öt márka autói biztosították a teljes forgalom felét. Az Opel 14%-os elsőségét továbbra sem fenyegette sem a Suzuki, sem a Volkswagen 10–10%-os részesedésével. A negyedik és ötödik helyen a Ford és a Renault állt. A behozott használt gépjárművek listáján szintén az élen áll a Volkswagen (12%), az Opel (11%) és a Ford (10%), ám előbbieket olyan presztízsmárkák követik, mint a BMW, az Audi és a Mercedes (valamennyien 6–7% közötti részaránnyal).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!