Zéró alkoholtolerancia

2017.12.01. 10:00

KRESZ a mindennapokban

Tudja, hogy az elektromos kerékpárral közlekedőkre vonatkozik-e a zéró alkoholtolerancia? És azt, hogy lehet-e elektromos meghajtású kerekesszékkel az úttesten közlekedni?

FMH-információ

sdcasdcasdcasd Foto: asd

A KRESZ szabályainak gyakorlati alkalmazását tekintve összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot. Az utóbbi években megszaporodott az elektromos kerékpárok és elektromos kerekesszékek száma az utakon. Emellett egyre gyakrabban találkozhatunk olyan gyermekjátékokkal, illetve sporteszközökkel is, amelyek járműnek vagy gépjárműnek nem minősülnek, ugyanakkor a gyalogos közlekedést gyorsabbá vagy szórakoztatóbbá teszik. Fontos azonban tisztában lenni a KRESZ vonatkozó szabályaival.

Gyakorta találkozhatunk a közúti forgalomban elektromos kerékpárokkal, amelyeket főként az idősebb korosztály részesít előnyben. Az elektromos kerékpár olyan kerékpár, amit a vezető saját erejével vagy a kerékpárra szerelt, legfeljebb 300 watt teljesítményű motorral hajt. Az elektromos kerékpárral közlekedőkre a kerékpárosokhoz kapcsolódó szabályok vonatkoznak, ám azzal a kivétellel, hogy amennyiben a vezető a motort használja, úgy az alkoholfogyasztás szempontjából zéró tolerancia vonatkozik rá.

Ugyanakkor érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy amikor az elektromos kerékpár motorját használja, a közlekedő nagyobb sebességre is felgyorsulhat annál, mint amire saját erejéből is képes lenne, és ez jelentősen növeli a balesetek kialakulásának kockázatát.

Az elektromos kerékpárral közlekedőkre a kerékpárosokhoz kapcsolódó szabályok vonatkoznak Fotó: Shutterstock

Célszerű ezért átgondolni az eszköz használatát, valamint vezetés közben javasolt fejvédő viselése. Azok a járművek viszont, amelyek ugyan még kerékpár látszatát keltik, de a bennük levő motor teljesítménye meghaladja a 300 wattot, már segédmotoros kerékpárnak minősülnek, így használatuk engedélyhez és bukósisak viseléséhez kötött.

Egyre több kiskorú rendelkezik akkumulátoros kisautóval, amely méreténél és kialakításánál fogva alkalmas arra, hogy egy gyermek beleüljön, és önállóan vezesse is azt. A gyermekjátékkal a közúti forgalomban kizárólag a gyalogosok számára is megengedett helyen szabad részt venni. Gyalogos a járdán, gyalogúton vagy gyalog- és kerékpárúton közlekedhet. Ahol ezek nincsenek, ott a kerékpárúton vagy az útpadkán, ezek hiányában pedig az úttest szélén – lakott területen kívül mindig, lakott területen lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon –, a járműforgalommal szemben közlekedhet.

A gyermekjátékkal a közúti forgalomban kizárólag a gyalogosok számára is megengedett helyen szabad részt venni Fotó: Bettina

A fiatalok körében népszerűek a rollerek, a görkorcsolyák, a gördeszkák és különböző elektromos sporteszközök, például az elektromos rollerek. Ezen eszközök használói szintén gyalogosnak minősülnek, így a közúti közlekedésben a gyalogosok számára előírt szabályok vonatkoznak rájuk is. A balesetmentes közlekedés érdekében az elektromos sporteszközöket célszerűbb egy zárt pályán, kizárólag sportolás és szórakozás céljából használni, a közúti közlekedésben pedig jobb mellőzni őket.

A kézi vagy elektromos meghajtású kerekesszékkel közlekedők is gyalogosok. Ők az úttest jobb oldalán csak abban az esetben közlekedhetnek, ha az úton például járda, gyalogút vagy kerékpárút nincs, vagy az a kerekesszékkel történő közlekedésre alkalmatlan.

Ami pedig a bicikliseket illeti, a gyalogátkelőhely előtt le kell szállniuk, és át kell tolniuk a kétkerekűt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!