Lóerő

2011.04.22. 05:18

Leállósávból vészsáv

FMH - Az autópályák legveszélyesebb zónáját, a leállósávot javasolta átnevezni a szakma, amit a közlekedők legtöbbje is támogatott. A KRESZ-en is változtatni akarnak.

Kovalcsik Katalin

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. úgynevezett vészsávkampánya  befejeződött. Béni Gyöngyi, a társaság kommunikációs vezetőjének  tájékoztatása szerint a konszenzus megszületett a szakma és a közlekedők közt. A kampány célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a leállósávokban bekövetkezett közlekedési balesetekre, azok csökkentésének szükségességére.  Az autópályák a közúthálózat legbiztonságosabb  részei, tavaly mégis 50 ember vesztette ott életét  - öten a leállósávokon -, 20 százalékkal többen, mint az előző évben.  A halálos balesetek száma   úgy emelkedett, hogy az összes személyi sérüléses  karambol  1,7 százalékkal csökkent.  A mentősök, a rendőrök, az autóklub, a fejlesztési minisztérium, a közlekedés-pszichológusok, a vezetéstechnikai tanácsadók is egyetértettek a változtatás szükségességével. A  közlekedők honlapon fejtették ki véleményüket. A szakemberek szeretnék elérni, hogy a KRESZ-ben is megváltozzon az elnevezés.
Az év első három hónapjában nem történt baleset leállósávon, de az eredményt szeretnék tartóssá tenni. Az idei kampány az utoléréses balesetekkel foglalkozik majd.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!