Lóerő

2014.06.04. 19:10

Kötelező-e a nyári gumi?

Ha elmúlik a tél, minden autós nak mérlegelnie kell. Lecseréli-e a téli gumiját, és ha igen, mikor? Sokan úgy gondolják, hogy kötelező, mások szerint csak erősen ajánlott. Mi az igazság?

Munkatársunktól

Aki vezet, az tudja: az általános szabály az, hogy ha 7 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, akkor már jöhet a nyári gumi. De azért ezt nem árt árnyalni. Nyerges Zoltánnal  igyekeztünk tiszta vizet önteni a pohárba. Véleménye szerint személyfüggő,hogy ki, meddig húzza a cserét. Ha valaki hajnalban jár dolgozni, még talajmenti fagyok is lehetnek, hiába van délután már 15 fok. Ha már tartós meleg van, akkor viszont már érdemes nyári gumira váltani. Miért jó az évszaknak megfelelő abroncs? Mert a kisebb lesz a féktávolság. A téli gumi ugyanis nem bírja a forróságot, gyorsabban kopik, a tapadással is gondok lehetnek.

Nyerges Zoltán úgy látja, sok embernek nincs pénze cserélgetni a gumit, vagy négyévszakosat kérnek, pedig az drágább  Fotó: Koppán Viktor

– Túlzás lenne azt mondani, hogy az emberek már nyári gumival közlekednek. Szakmai ártalom, de bárhova megyek, ezt figyelem. Azt látom, hogy az autótulajdonosok fele még téli gumival hajt – mondja. Az emberek így spórolnak, nem akarnak pénzt költeni – teszi hozzá. Mitől függ a gumi élettartama, és mikor érdemes újat venni? – kérdeztük a szakembertől. A válasz egyszerű, az egyéni használattól függ. Normális vezetési szokások mellett 4-5 évente erősen ajánlott a csere. Hiába szép még a minta, ha elöregszik a szerkezete, balesetveszélyessé válik.

 

Címkék#nyári gumi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!