Lóerő

2009.11.27. 10:14

Könnyen elszállhatunk az autóval

Székesfehérvár - Novemberünk időjárása nem készteti különösebb óvatosságra a közlekedőket, pedig arra most is szükség van. A pályán megálló vízen könnyen elszállhatunk.

Kovalcsik Katalin

A  magyarországi  utak  mellett  jellemzőek a  táblaerdők, amelyek segítik a közlekedőket  az eligazodásban, általában vészhelyzetre igyekeznek felhívni a  figyelmet. Az utóbbi időkben sok helyütt sikerült leszereltetni a fölösleges táblákat, viszont vannak helyek, amelyeken tábla soha nem  jelezte, ezen az útszakaszon vigyázni kell.  
- Az M7-es és a 62-es út csomópontjánál, vagy a 63-as csatlakozásánál is hasonló jellegű  balesetek szoktak előfordulni - Weingartner József, közlekedési és gépjármű igazságügyi szakértő úgy ismeri a megye útjait, mint a tenyerét. A baleseti helyszíneken  a rendőrségi szakemberekkel együtt rögzíti, tárja fel az okokat, amelyek egy-egy karambol bekövetkeztéhez vezettek.  - Az emberi tényezőkön kívül  vannak útszakaszok, amelyek veszélyt rejtenek. Ha az említett két csomópontban nem a megfelelő sebességgel érkeznek a járművek, bekövetkezhet a baleset. Meglódul a gépjármű a pálya felett ívelő hídról, miközben a pályáról lefelé igyekszik a másik közlekedő,  elég egy kis figyelmetlenség, és kész a váratlan találkozás.

A szakértő szerint az M7-es autópályán jelenleg is vannak  szakaszok, amelyekről nem folyik le a víz maradéktalanul, ha  olyan az idő,  lefagy.
- Nem véletlenül volt kint három szakaszon is a 100 kilométeres korlátozó tábla, ezeken a részeken óvatosabban kell autózni.
Azt a szakértő nem tudta,  hogy miért csak a 100-as tábla állt magában, ha épp arra akarták vele felhívni a figyelmet, hogy esős, jeges időben lehet veszélyes a pályaszakasz, magyarul hiányzott mellőle a kiegészítő tábla. A  szakasz Pákozd, Velence, Baracska közelében található.
 - Igen balesetveszélyesek azok az utak, ahol nyomvályúk szabdalják a felülelet - folytatta a szakértő.  - Különösen akkor fontos ezt szem előtt tartani, amikor másutt már szárazak az útfelületek, a vályúkban még mindig lehet víz, hidegben  akár jég is. A vályúkat inkább közölni kell, ügyesen  kikerülni. Sajnos, nem nagyon tudunk a vályúkban közlekedni, a megfelelő kormányzás sem tudatosul mindenkiben. Arra kell ügyelni, hogy ne a vályú irányítsa a járművünket.  A 81-esen egy esős reggel történt  balesetnél előzés közben szállt el egy autó. Hárman haltak meg. A fehér aszfaltnak, amelyben nem bazalt az adalék, rossz a tapadása, és ez esőben hatványozódik. Több helyen van ilyen burkolat, ezekre is ügyelni kell.  A közlekedőknek a védő erdősávoknál is nagyobb figyelemmel kell haladniuk. A 62-es úton mindenütt száraz volt a felület,  csak a sávnál csúszott, elegendő volt ahhoz, hogy a kocsi szinte eltörölje a szembejövőt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!