Lóerő

2009.06.19. 02:29

Kint marad a forróság

Székesfehérvár - Nem csak divat, sokkal inkább hasznos is: a hővédő fóliák mára olyan extrém szintű hőkinttartási képességgel rendelkeznek, amelyről egy-két évtizede álmodni sem mertünk volna...

Fejér Megyei Hírlap

Minél sötétebb az ablak, annál jobb a klíma bent a kocsiban - ez az állítás egy évtizeddel ezelőtt talán még megállta volna a helyét, de mára végérvényesen idejét múlta. Mint ugyanis az autófóliázással régóta foglalkozó Balikó András mondja, a gyártók folyamatosan fejlesztik fóliáikat, amelyekben meglepő, de például speciális nikkel-króm ötvözetek vagy alumínium segít abban, hogy a forróság a kocsin kívül rekedjen. Az egyik legmodernebb technológia az úgynevezett katódporlasztásos eljárás, ezzel érik el, hogy a rendkívül finom fémbevonat felkerüljön a fóliára.

De kezdjük az elején: egy autóüveg általában 23 százalékban veri vissza a bőrre (és a kocsi belsejére is) káros UV-sugrakat, egy egyszerű fólia viszont az (arra hajlamosaknál) bőrrákot okozó sugárzás száz százalékát is visszatartja. A látható fényen kívül úgynevezett infravörös sugarak is érkeznek felénk: ezek melegítik az autónk vagy éppen a lakásunk belső terét. A legjobb hőkinttartó képességű fóliák - mondja a szakember - akár hetven-nyolcvan százalék hőenergiát is képesek visszaverni, s mindeközben a fény jelentős százalékát átengedik. Azaz a laikus annyit lát, hogy a fólia egész világos, sok fényt enged a beltérbe, a kocsiban viszont kellemes idő van.

- Mindenképpen ismertebb, márkásabb fóliát rakassunk az autónkra, egyrészt, mert ezek bevizsgáltak, s van hozzájuk műbizonylat. Ez pedig azért fontos, mert a gagyi , nem bevizsgált termékek esetében gyakran előfordul az optikai torzulás, vagy hogy a fólia optikailag nem tiszta. Ez pedig végeredményben akár a vezetésben is zavarhat minket - tanácsolja Balikó András, aki hozzátette, a nagyon olcsó fólia általában igen hamar karcolódik, s az is benne van a pakliban, hogy hamar leválik az üvegről. A minőségi termékekre viszont hét vagy akár tíz év garanciát is adnak, amely alapján a gyártó garantálja, hogy a fólia nem hólyagosodik fel, nem repedezik, nem válik le az üvegről, és a hőkinttartási tényezője is megmarad. Persze, ezek a minőségi fóliák körülbelül két-háromszor többe kerülnek mezítlábas társaiknál.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint egyébként a hátsó ablakokra korlátozás nélkül, bármilyen sötétségű fólia ragasztható, amennyiben van hozzá műbizonylat és AF (autófólia) engedély. Az első ablakokra csak olyan védőfólia tehető azonban fel, amely legalább hetven százalékban átengedi a fényt. A szakember tapasztalata szerint emiatt is egyre többen választják nála a relatív világos, ám magas hőkinttartó képességekkel rendelkező fóliákat. Összegezve: ma már tényleg nem az a kúl , ha minél sötétebb az ablak.

És végül essék néhány szó az épületfóliázásról is: különösen a növekvő energiaárak idején választják egyre többen a lakás, vagy az iroda ablakainak lefóliázását, mert hála a hővédelemnek, akár harminc százalékkal kevesebbet kell járatni a légkondit. Ez a befektetés különösen a tetőablakok esetében hálálja meg magát. Sőt, olyan fólia is létezik, amely télen meg éppen a meleg benntartásában segít...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!