Fizetős utak: jövőre újabb könnyítés várható a büntetés elkerülése érdekében

2020.12.13. 14:45

Jogosulatlan autópálya-használat?

A jövő évtől lesz egy könnyítés azok számára, akik jogosulatlanul használták a fizetős autópályákat és ezért megbüntették őket. Számtalan békétlenség adódott ugyanis ezen a téren Fejér megyében is – a kirívó esetekről és a változásokról Reichert Péter ügyvéd, a Fejér Megyei Békéltető Testület tagja mesélt.

S. Töttő Rita

Autópálya: a fizetős szakaszokon gyanútlanul utaznak azok is, akik rossz járműkategóriák szerint vásárolták meg a matricát

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ügyvéd azt mondja, gyakorlatukban a fizetős utakra vonatkozó gyakran előforduló jogosulatlan pályahasználat abból adódott, hogy a matrica előzetes megváltása nélkül díjköteles szakaszra hajtottak fel a panaszosok, és bár elismerték a matrica hiányát – sőt, többnyire meg is váltották azt utólag –, mégis jelentős pótdíjat kellett fizetniük.

– Ez 2020-tól már szerencsére helyére került, hiszen van arra lehetőség, hogy a jogosulatlan igénybevétel észlelésétől – vagyis az ellenőrző kaputól vagy járműtől – számított egy órán belül a matrica megvásárlásával elkerülhető a pótdíjazás – mutatott rá a szakember, aki az elmúlt évek tapasztalatairól is mesélt.

– Volt olyan eset, ahol bár az adott matricával jogosultságot szerzett az úthasználó, ennek igazolását a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) mégsem találta megfelelően benyújtottnak, és jelentős pótdíjat szabott ki, melyet a Békéltető Testület és a bíróság nem talált megalapozottnak. Így a pótdíj megfizetésére mégsem volt szükség. Itt is érvényes az a korábbi megállapítás, hogy a jogosultság megszerzéséhez minden körülményt előre érdemes vizsgálni és tisztázni – foglalta össze az ügyvéd.

Autópálya: a fizetős szakaszokon gyanútlanul utaznak azok is, akik rossz járműkategóriák szerint vásárolták meg a matricát
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Reichert Péter azonban rámutatott: a NÚSZ Zrt. egyezséget egyetlen esetben sem kötött a békéltető testületi eljárások során. Arra hivatkozott – mondta –, hogy az állami költségvetés terhére (hiszen a pótdíjak ide folynak be) nem egyezkedhet, azt nem csorbíthatja, erre nincs lehetősége, ugyanakkor több ügyben elismerte, hogy a felvetett probléma valós, a vitás helyzet „emberi” oldalát megérti.

– Mivel ez eredményre nem vezetett, a jog ilyenkor az ésszerűséggel szemben győzedelmeskedett. A vélhetően nagy számban előforduló, vitatható ügyek szerencsére oda vezettek, hogy 2021-től a pótdíjazás terén enyhítések következnek. A jogosulatlan használat miatti pótdíj kiváltható lesz éves országos matrica megvásárlásával. A pótdíjak maximalizálásával így az arányosság elve jobban érvényre jut majd, s nem fordulhatnak elő túlzott mértékű pótdíjak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!