Jubileumi találkozó

2019.07.16. 07:00

Ismét a Velencei-tó partján tündököltek a veterán járművek (videóval)

A Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesület tizedik alkalommal rendezte meg hagyományos találkozóját, melyre idén még a határon túlról is érkeztek vendégek.

Elekes Gergő

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Nem kicsi fejfájást okozott a szervezőknek a szombatra beígért viharos időjárás, hiszen csillagtúra jelleggel tervezték megtartani a jubileumi X. Veterán Autó-, Motoros Találkozó és Túrát. Amint azt a főszervező Kerkuska Csabától megtudtuk, arról szó sem lehetett, hogy az eseményt elhalasszák, hiszen voltak olyanok, akik Felvidékről érkeztek, hogy részt vehessenek a kalandban. Nem volt hát más hátra, mintsem buzgón fohászkodni az égiekhez.

A járművek reggel 7 órától gyülekezni kezdtek a Pázmánd határában kialakított startnál, nem sokkal később pedig már 58 csodaszép veterán nyűgözte le az érdeklődőket.

A tulajdonosok büszkén pózoltak gyönyörű járműveikkel a fényképezőgép előtt
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Több éves hagyomány, hogy a résztvevőket papi áldással indítják útnak. Kápolnásnyék és Velence plébánosa, Récsei Norbert atya (aki maga is részt vett motorjával a túrán) a hivatalos megnyitó során elmondta, újat bármikor lehet alkotni, de a régit csak megőrizni lehet, ez pedig hatványozottan igaz a túrán megjelentekre. Hozzátette, mindegyik jármű egy önálló történettel rendelkezik, majd Isten áldását kérte a veteránokra és utasaikra.

Récsei Norbert atya (szemben) maga is részt vett a túrán
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Meglepetések átadására is sor került a rajt előtt, az egyik résztvevő, Molnár Gábor ugyanis ezen a napon ünnepelte születésnapját, amiről a Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesület sem feledkezett meg. A kedves hippinek öltözött Molnár megköszönte a szervezők kedvességét, majd örök bölcsességgel („Szeretkezzetek, ne háborúzzatok!”) bővítette a jelenlévők tudástárát. Az Egyesület állandó fotósa, Kádár Zsuzsi szintén születésnapi ajándékcsomaggal gazdagodott.

Kerkuska Csaba (pirosban) minden indulótól egy rövid bemutatkozást kért a rajt előtt
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Furfangos feladatok

9 óra magasságában aztán a gázra léptek a járművek és nekivágtak a 60 km-es távnak. Az út során hat állomáson kellett bizonyítaniuk rátermettségüket a csapatoknak. A feladatok kellően változatosak voltak, többek között fény derült arra, hogy hány darab vadveszélyjelző tábla van Lovasberény és Nadap között vagy hogy Vereben 2012-ben hány kislány született. A pákozdi Miska Huszár zubbonyán található gombokat is meg kellett számolniuk a versenyzőknek, illetve alkatrészfelismerés is szerepelt a feladatok között.

Az indításba a legkisebbek is besegítettek
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Az eredményhirdetés előtt a székesfehérvári Dalos Bendegúz gitárjátékával nyűgözte le a közönséget.

A napi versenyt Molnár Gábor nyerte meg, második helyen Fülep László végzett, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára Rónai János léphetett fel.

Felvidékről is érkeztek vendégek Pázmándra
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Különdíjakat is kiosztottak a nap végén: a legidősebb jármű egy 60 éves Opel Kapitän volt, a legszebb jármű díját egy Szlovákiából érkezett Volkswagen T2 busz érdemelte ki, a járművéhez legjobban hozzáöltözött páros Törőcsik Zsolt és felesége, Kádár Zsuzsi lett. Az alkatrészfelismerés során a legtöbb pontot Gál Nándor érte el.

Az eseményen 123 résztvevő vett részt, melyből 13 volt gyerek, sőt: Laky Sándor és felesége, Erika tizedik alkalommal jelentek meg a pázmándi találkozón, ami azt jelenti, hogy az elsőtől az utolsóig az összesen ott voltak.

A legszebb autó díját ez a felvidéki kisbusz kapta meg
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Túl jól sikerült öltözet

A veterános találkozóknak egy üde színfoltja, ha a sofőr és utasai járművük évjáratához korhű öltözékben jelennek meg. Molnár Gábornak ez olyannyira jól sikerült idén, hogy a vidám hippinek öltözött úriembert a túra során a rendőrség is megállította, Volkswagen T2-es kisbuszát tüzetesen át is vizsgálták kábítószer, alkohol és egyéb tiltott szerek után. Természetesen nem találtak semmit, majd miután megtudták, hogy veterános találkozó van a környéken, gratuláltak a járműhöz és továbbengedték Gábort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!