Megéri?

2020.05.03. 07:50

Hódíthat a bérelt autó?

Egy belvárosban élő idősebb, de már nyugdíjas házaspár úgy vélte, hogy talán eladják kocsijukat. Ezt a kérdést még nem döntötték el, de azt már kiszámították, hogy nekik nem nagyon érdemes tovább vállalniuk az autótartás gondjait, terheit, költségeit – a kötelező biztosítást és az úgynevezett súlyadót.

Káldor András

A reptéren autót kölcsönözni már nem újdonság – de a mindennapjaink része is lehetne?

Fotó: Kallus György

Az egyik érvük az volt, hogy a város centrumában levő lakásuk közelében ma már sehol sem hagytak olyan helyet, ahol napközben – kivéve a hétvégéket – ingyen tudnának parkolni. Olyan udvart vagy olyan beépítetlen telket sem találni környékükön, ahol huzamosabb ideig nyugodtan leállíthatnák a kocsit. Mindennapos vásárlásaikat minél kisebb körzetre korlátozzák, de ha távolabb akad dolguk, jó időben szívesen oda-

sétálnak, esőben, hidegben pedig tömegközlekedéssel járnak. Igaz, eddig is szerettek kirándulni, nagyobb túrákat tenni kocsijukkal, de amíg mindketten dolgoztak, túl gyakran az ilyen utakra sem került sor.

A reptéren autót kölcsönözni már nem újdonság – de a mindennapjaink része is lehetne?
Fotó: Kallus György

Egy évben egyszer vagy kétszer viszont, a nyári-téli szabadságuk idején sohasem hagyták ki a több száz kilométeres hazai, illetve külföldi országjárásokat. És itt van az a pont, amely miatt, bár beszélnek arról, hogy mégiscsak el kellene adni a kocsit, de erre nem könnyen szánják rá magukat. Mert mégiscsak jó dolog a ház kapuja előtt bepakolni a csomagokat, onnan indulni, majd pedig ott megállni, ahol éppen kedvet kapnak a nézelődésre, pihenésre. No de, ezekért a most már nem túl gyakori programokért az év minden napján viseljék az autótartás minden terhét? Ez olyan súly a családi mérlegen, amely nagyon erősen a kocsi eladásának oldalára billenti a labilissá vált mérleget.

Ezt követően vetődött fel a bérautó, vagyis az autókölcsönzés gondolata. Ezzel megoldódna az időnkénti autótúrák eddig élvezett minden előnye anélkül, hogy a heteken vagy a hosszú téli hónapokon át álló autó miatti költségek terheit viselniük kellene, nem beszélve az aggodalmakról, amelyek ilyenkor okkal nyomják a leállított kocsik tulajdonosait. Arról nem is szólva, hogy manapság erre számtalan lehetőség van, kis és nagy teljesítményű autókat lehet kölcsönözni – akár egy napra is. Kényelem és pénztárca csatája lenne csupán? Vagy újabb módja, hogy csökkentsük az autók számát az utakon?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!