Lóerő

2010.01.08. 15:18

Gyerünk a sípályára!

Székesfehérvár - A téli sportok szerelmesei már a hófelhőket látva elindulnak a legközelebbi hegyekbe. De vajon mire van szükség a sporteszközök szállításához?

Miskei Anita

Legyen bár az autónk kicsi, családi kombi vagy éppen terepjáró, előbb vagy utóbb megtelik annak raktere. Ugyan ki szeret órákon át szorongva utazni egy autóban? Mindannyiunkban él még a kép, amikor a család kirándulni indult, s mindenki kapott az ölébe egy méretes csomagot. Vagy éppen arra, amikor spárgával kötözték fel a házilag barkácsolt csomagtartóra a bőröndöket az utazók.
Ma már ennek nyoma sincs! Még az olyan bosszantóan nagy dolgoknak, mint a síléceknek, snowboardoknak (nyáron pedig a szörfdeszkáknak) is tökéletes helyük van minden autóban, vagy inkább minden kocsi tetején. A sílékec, snowboardok hosszúsága, illetve a róluk lecsöpögő hólé  sem okozhat gondot, ha veszünk egy tetőboxot. Persze azoknak az autósoknak, akiknek kocsijában nagy csomagtartójuk van, elegendő beszerezniük egy sízsákot, s máris megvédik az autó belső kárpitját a sílécre tapadt hótól. Igaz ugyan, hogy ez a megoldás olykor az utasoktól és az egyéb csomagoktól is vesz el helyet. Ugyanakkor a tetőbox egy olyan eszköz, amelynek beszerzésével nemcsak a sporteszközöknek, de a hálózsákoknak, s egyéb pakkoknak is helyet biztosíthatunk. Ugyanis a kétméteres típusban a leghosszabb síléc, s a többi csomag is kényelmesen elfér.  Még akkor is, ha a megnövekedett légellenállás miatt kicsivel többet fogyaszt majd az autó.
A takarékosabb gépkocsi-tulajdonosok választhatják az egyszerűbb síléctartókat is. Ezek általában két darabból álló mágneses modellek, amelyek csomagtartó nélkül is egyszerűen az autóra szerelhetők. Hátrányuk, hogy csupán két pár síléccel birkóznak meg, így egy nagyobb csapat holmijának szállítására nemigen alkalmasak.  Hasonló áron azonban már   beszerezhetők a típusspecifikusak mellett a különböző méretben készülő univerzális tartók is. Ezeknek általában stabil gumibetétje van, amelyhez biztonságosan rögzíthető akár hat pár síléc, vagy négy snowboard is. Ám ha szükséges, még ennél több is. Az univerzális tartóknál ugyanakkor szükséges kereszttartók beszerzése is, hogy az megfelelően felszerelhetővé váljon.
A síboxok és tetőtartók többsége éppoly biztonságos, mint az autók csomagtartója. Legtöbbjük ma már kulcsra zárható, így egy parkolóban is magára hagyhatók az autók. Összességében azonban nem olcsó mulatság a sporteszközök szállítása, mert bármilyen tartót is választunk, legalább hatvanezer forintba kerül. Hogy ennyit érdemes-e fordítani a sportszerek szállítására,  azt mindenkinek magának kell eldöntenie. Annyi azonban bizonyos, a tetőre szerelt tartók, boxok nemcsak praktikusak, hanem biztonságban tartják a sporteszközöket, s az egyéb  értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!