az se jó, ha túl halk

2019.11.30. 16:00

Felcsendül a hangtalanok hangja – Zenélni fognak a csendes autók

Sikerült elérni, hogy a legújabb és legmodernebb autók károsanyag-kibocsátása a nullához közelítsen, és hogy a régi, pöfögő és durrogó hang elcsendesedjen. Azt hihetnénk, révbe értünk, aztán kiderül, hogy nem jó, ha nincs hangja, de a németeket a fejlesztésben semmi sem állíthatja meg.

Palocsai Jenő

A közeljövőben már a sajátos dallamról is felismerhetjük majd a hibrid autómárkákat Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A fejlődés számtalan előnnyel kecsegtet és minél nagyobbat lépünk előre, annál nagyobbak az ellentétes irányú hatások, amik persze csak ideig-óráig lassítják a haladást, mert a mérnökök és mániákusok azonnal lecsapnak az újabb, megoldandó feladatra.

A régi, egyhengeres korszakban rossz menettulajdonságok és nagy hangzavar volt az útitárs a kocsikban, aztán a hengerek számának emelkedésével javult a helyzet, amennyiben jól sikerült a gyújtásbeállítás. Ha nem, akkor puskalövésszerű hangok jelezték a kocsi a közeledtét. Aztán tovább finomodott a helyzet, de ez nem mindenkinek volt öröm, ezért sok autós és motoros áldozott időt és energiát arra, hogy zúgjon és hörögjön az az erőgép.

A magas üzemanyagár, a környezetvédelem ügye és az a tény, hogy már szinte sehova sem megyünk gyalog, előtérbe helyezte a halk és alacsony fogyasztású autók megjelenését. A térhódításuk töretlen, ugyanakkor, ahogy mindennek, ezeknek is vannak előnytelen tulajdonságaik. Természetesen a magas fogyasztói ár az egyik, de az az idő előrehaladtával mérséklődik majd, így elérhetővé válik bárki számára egy hibrid- vagy teljesen elektromos autó. A másik hátránya a veszélyes hangtalanság, emiatt hanggenerátorral kell felszerelni őket.

A közeljövőben már a sajátos dallamról is felismerhetjük majd a hibrid autómárkákat
Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A filmzenék mesterei maradandót alkotnak ezen a területen is. Hans Zimmer és Renzo Vitale zeneművész a hárombetűs német autógyár számára modern hangdizájnt komponálnak és hosszú távú megállapodást kötöttek a bajor vállalattal, hogy kialakítják új hangzásvilágát a jövő hálózatról tölthető, tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid modelljeinek. A zeneszerző tervei szerint a hajtáslánc és a fedélzeti rendszerek készenlétét jelző hangok vidámságot és boldog gondolatokat csempésznek az utasok lelkébe, fejébe, már a start-stop gomb érintését követően.

De nemcsak az élvezet kiemelt prioritás, hanem a biztonság is, így az autó környékén észlelhető gyalogosokat is akkordok jelzik majd az elvarázsolt sofőr számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!