Tudatosan a téli utakon is

2018.03.02. 12:00

Első a biztonság és a második is – ajánlják mindig a szakemberek

A közlekedésben a téli időszak különösen tudatos viselkedést igényel. Megváltoznak az út- és a látási viszonyok, amelyekhez a vezetőknek és a gyalogosoknak egy­aránt alkalmazkodniuk kell.

V. Varga József

Ha megcsúszunk, hozzuk egyenesbe az autót, és csak utána fékezzünk

Forrás: shutterstock

A gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése – hívja fel a figyelmet az Országos Balesetmegelőzési Bizottság. A téli közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

A téli időszakban gyakran rosszak a látási viszonyok, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a fényszórókat – ezért is fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A lámpabúrákat ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. A rosszabb látási viszonyok miatt pedig nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni.

A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben megcsúszunk, a lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll!

Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó! A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból, speciális bordázattal készülnek és rendkívül rugalmasak.

Ha megcsúszunk, hozzuk egyenesbe az autót, és csak utána fékezzünk
Forrás: shutterstock

Aki hosszabb téli autóútra indul, a fentieken kívül érdemes figyelnie a következőkre: huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (az autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

Hosszabb utak előtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út- és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha vonattal indulunk útnak. Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban. Kisgyerekeket és időskorúakat hosszabb útra lehetőség szerint ne vigyünk. A mobiltelefonok legyenek feltöltve. Figyelni kell arra is, hogy kipufogógáz ne kerüljön az utastérbe.

Elengedhetetlenül fontos, hogy a közúti forgalomban részt vevők mindig az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogosbaleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is váltotta ki. Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a gyalogátkelőhelyek, az iskolák, a buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra, tekintettel arra, hogy a csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, az elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.

A közlekedőknek rendkívüli helyzetben eleget kell tenniük a rendőrség és a katasztrófavédelem utasításainak – int a balesetmegelőzési bizottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!