Hirdetés

2020.10.24. 07:30

Eljött a téli gumi időszaka! De milyen a jó abroncs? Mutatjuk! (szponzorált tartalom)

Megjött az ősz, ismét hűvös és sötét reggelekre ébredünk, az időjárás is a komorabb arcát mutatja, amire bizony nemcsak az embernek, de a gépjárműnek is fel kell készülnie.

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Minden év októbere körül aktuálissá válik a téli-nyári gumiabroncs cseréje. Sokan vélik úgy, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumi az egyedüli elfogadható, ám az utóbbi időben, köszönhetően a globális felmelegedés miatti klímaváltozásnak, jó páran a négyévszakos abroncs mellett teszik le a voksukat. Ugye Önök is találkoztak már a „De hát nincs is igazi tél, évek óta nem láttunk havat!”-jellegű megjegyzésekkel. Mi az igazság? A kérdés megválaszolásában a székesfehérvári Alba Ipari Zónában található Opel és Suzuki Barta szerviz vezetője, Toldi Máté sietett segítségünkre.

– Tagadhatatlan, hogy az utóbbi időben nagyon felkapott lett a négyévszakos gumi. Ezt mi is észleltük itt a szervizben, jelenleg 10% felett van a négyévszakos abroncsok eladási aránya, ez a szám 5-6 éve még éppen csak az 1-2%-ot rúgta. Történik mindez úgy, hogy másfélszeres árszorzóval rendelkeznek, persze ezt csak egyszer kell megvásárolni, míg évszakos társaikat legalább kétszer, egy nyári és egy téli felosztásban. Kilométerfutásban viszont éppen emiatt nagyjából fele akkora távot tehetünk meg velük.

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Miért is jó a téli gumi?

Az autósok többsége városon belüli közlekedésre használja járművét, elviszi a gyerekeket az iskolába, elmegy dolgozni vagy a boltba. Reggelente már most is 7-8 fok van, ez pedig csak rosszabb lesz, hamarosan jönnek a mínuszok. Hiába kúszik fel délutánonként a hőmérő higanyszála 15-20 fokra, estére ismét alacsony hőmérsékletek várnak járművünkre. A szakértő szerint 7 Celsius fok alatt már erősen javasolt a téli abroncs használata, mert a hideg, latyakos időben a nyári kemény gumi esetén – még ha az vadonatúj is – duplájára nőhet a fékút, nincs olyan tapadása, mint a puha téli társának. Emiatt az autó stabilitása vészesen romlik, instabillá válhat az úton, ráadásul egy baleset esetén, ha nem az évszaknak megfelelő abroncs volt járművünkön, még a biztosító sem fog fizetni.

– Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az abroncsok fajtáit nem keverjük! A jogszabály szerint tengelyenként és évszaknak megfelelő gumit kell használni, ellenkező esetben büntetésre kell számítanunk.

Toldi Máté az abroncsok állapotának átvizsgálására is felhívta a figyelmünket.

– Sokan a szezon kezdetekor ránéznek a gumi állapotára, majd úgy vélik, a tél végéig biztosan kitart. Ez sajnos nincs így, havonta egyszer, illetve minden hosszabb út előtt érdemes ellenőrizni mind a négy abroncs állapotát, guminyomását, profilmélységét. Téli gumi esetén utóbbi ha 4 mm alá csökken (nyárinál és négyévszakosnál ez az érték 3 mm), használhatatlan, még akkor is, ha a jogszabályok ugyan 1,3 mm-ig engedélyezik az abroncs használatát. Mindezt egyszerűen, egy 100 forintos érme segítségével bárki le tudja otthon mérni: ha pénz ezüst színű részét ellepi a gumi, még használható, ennek vastagsága ugyanis körülbelül 4 mm.

Ha új gumit vásárolunk, mindenképp törekedjünk arra, hogy ne túltárolt abroncsokra essen a választásunk. A szervizvezető szerint nem érdemes 5-6 éves használt abroncsokban gondolkodni, még a kedvező ár miatt sem, mert ezek háttértörténetét nem ismerjük, és sok hátulütője lehet egy ilyen üzletnek. A pótkerék esetében nem számít az abroncs típusa, mivel lényege, hogy defekt esetén az első gumiszervízig el tudjunk menni vele.

Fotó: Elekes GErgő / Feol.hu

Érdemes időben elkezdeni az átszereltetést, mert a szezon elindult, már az Opel és Suzuki Barta javítóműhelyében is, mely szombat délelőttönként is nyitva tart. Már 2-3 hetes a várólista, tehát semmiképp se várjunk november közepéig a munkálatokkal. Ha pedig szervizbe kerül az autó, a gumiztatáson túl egy téli felkészítésre, átvizsgálásra is érdemes befizetni, így mialatt az ügyfél egy finom kávé elfogyasztásával melegedhet át, megtörténik járműve téli útviszonyokra történő felkészítése, a fagyálló fokolása, az ablaktörlőlapátok, a világítás ellenőrzése, a jármű téli ablakmosóval való feltöltése.

A szerviz telefonszáma: 22-507-508

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!