Versenyre kelnek az úszásra alkalmatlan szerkezetek

2019.08.17. 09:00

Eleve elrendeltetett elsüllyedés az osztályrésze az Őrült Hajóknak a Dunán

Hatodik alkalommal szállnak vízre azok az őrültek, akiknek sem járművük, sem csapatuk nem alkalmas erre. Az Őrült Hajók Versenyében azonban éppen ez a lényeg.

Palocsai Jenő

A kolbászhajó kitartó kolbászkalózai a tőkesúly hiányának estek áldozatul Fotó: szervezők

A Duna fenséges tömegének állandó, feltartóztathatatlan mozgása egy pillanatra sem áll meg, de azért vissza-visszafordul majd örvény formájában egy-két olyan „vízi alkalmatlanság” után, mely nélkülöz minden áramvonalasságot. Lesz mit bámulnia, mert megkezdődik szombaton a dunai Forma 1. Itt olyan nagy múltú csapatok csapnak össze egymással hajószerű képződményeiken, mint a Vízirájder, Unott Unikornis, Hajótöröttek, Sex Machine, Wilson, Jackship, Latin Lover, Szürkemarhák, Pet-thing, Rozsdás Bökő, Őstuskó, Flinstone-ship.

A kolbászhajó kitartó kolbászkalózai a tőkesúly hiányának estek áldozatul
Fotó: szervezők

A feladatuk nem más, mint, hogy a kizárólag kézzel hajtott, úszásra és úsztatásra tökéletesen alkalmatlan eszközökből kreált valamikkel megpróbálnak megtenni pár száz métert a Dunán.

Persze ez sem lenne gyerekjáték, de a nevezők a lehetetlen helyzetet tovább nehezítik azzal, hogy közben látványos őrültségekkel színezik az amúgy sem mindennapi viadalt. Aki itt a legjobb, az nyeri a VI. Hartai Őrült Hajók Verseny első díját, vagyis 50 korsó sört és a világtenger-híres dicsőséggel járó vándorkupát!

A pontonokon úszó valami alkalmasabb a haladásra, de tesz ellene a legénység
Fotó: szervezők

A résztvevők már eleve sokat nyernek az eseményen, hiszen lehetetlen küldetést teljesítenek, mikor vízre szállnak, de az esemény nemcsak ettől és a főnyereménytől olyan népszerű, hanem azért is, mert az istállók és a szurkolók együtt teszik valódi élménnyé füstölőkkel, jelmezekkel, vízi bombákkal, hajókürtökkel és némi fanatizmussal.

Vízi sportokban jók vagyunk, talán a tutaj-foci is érmeket terem
Fotó: szervezők

Mivel mindenfajta mérnöki pontosságot nélkülöznek a programban szereplő vízi tereptárgyak, ezért minden évben tartogat valami váratlan, látványos meglepetést a futam.

Csak egy kirakati babából lett védőszent bírja nevetés nélkül ezt a futamot
Fotó: szervezők

Mivel egyik sem siklik a vízen, így olyan, mintha egy vízi boxutca harcát néznénk. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a helyi lelkész hajóáldásával kezdődik minden évben a megmérettetés, hogy a hajók és matrózaik komolyabb sérülések nélkül megússzák a vízi viadal veszélyeit. Aki nem bírja sokáig a feszültséget, az égiek közbenjárásával történő előzéseket, vagy a hangos szurkolást Harta Duna-partján, az se hagyja ki a folyami flúgos Forma 1-et, hiszen elütheti addig az időt a parttól kissé távolabb, ahol koncertek, sült kolbász, csapolt sör, gyereksarok, és még sok más érdekesség vár mindenkit.

Ez is olyan kiválóan úszik, mint a vasgolyó
Fotó: szervezők

Az őrült versenyt a Hartáért Egyesület szervezi és bár ez a leglátványosabb programjuk, de nem az egyetlen.

A 2014-ben alakult egyesületnek nem ez az egyetlen rendezvénye, hiszen ott van még a téli ünnepek után esedékes Tavaszi Sonkalemozgó, a húsvéti Nyúlkergető Futás vagy az Őszi Harmatlerúgó, Avarfelverő Futás.

Ők a nagy utazósebességet kalapos horgonyokkal ellensúlyozzák
Fotó: szervezők

Ezek mind valamilyen viadal fantázianevei, de emellett az országos TeSzedd akcióba is becsatlakoznak minden évben, több száz hartait megmozgatva, hogy azok mázsaszám gyűjtsék a szemetet, ezzel is szebbé és kulturáltabbá téve Hartát, és vele a nemes és bölcs Duna kék szalagjának partvidékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!